Nopeita laihdutustuloksia: proteiinidieetillä vaiko jollain muulla?

29.12.2017

main_img_taydentavat.jpg

Uuden vuoden vaihtuessa internet on tulvillaan erilaisia laihdutusruokavalioita. Eikä ihme. Useimmilla on takanaan vähintäänkin muutaman päivän, ellei jopa muutaman viikon pituinen herkuttelukausi, joka on saattanut tuoda vyötärölle ylimääräisen kilon jos toisenkin. Kolmen päivän mittainen joulu ei juuri ehtisi liikakiloja aiheuttamaan, mutta useinhan ”joulua” aletaan viettää jo joulukuun alussa jatkuen tammikuulle saakka.  

Ylikiloista halutaan usein eroon välittömästi tai ainakin hyvin pian, ja senpä vuoksi saatetaan tarttua dieettiin, joka lupaa nopeita tuloksia. Vielä pari vuosikymmentä sitten muodissa olivat kaalisoppadieetit, valkoviini-kananmunadieetit ja kaiken maailman hömppäruokavaliot, joilla paino kyllä putosi, mutta lihaskadon myötä aineenvaihdunnan hidastuessa kilot palasivat takaisin korkojen kera. Nykyään muodissa ovat erityisesti proteiinidieetit, erittäin vähähiilihydraattiset ruokavaliot ja paleodieetit. Niillä paino usein lähteekin laskuun nopealla tahdilla ja näissä ruokavalioissa kehon lihasmassa on turvattu eli ei laihduteta lihaksista. Jos ruokavalio lisäksi sisältää minimaalisen määrän sokeria, pikaruokaa ja muuta epäterveellistä, niin äkkiseltään ne saattavat vaikuttaa järkeviltä.

Ylipainoon altistavista tekijöistä on viime vuosina saatu paljon uutta tietoa. Tiedetään muun muassa se, että hyvin usein ylipainoisen ihmisen suolistomikroobisto on kapeakirjoisempi ja ”köyhempi” kuin normaalipainoisen. Useimmilla ylipainoisilla on lisäksi suolistossaan sellaisia mikrobikantoja, jotka lisäävät energian talteenottoa ja kehon tulehdusvastetta, eli kansankielelle käännettynä: suolistomikroobisto, joka lihottaa ja kohottaa sairausriskejä.

Millainen laihdutusruokavalio sitten on järkevä ja sopivin itse kullekin, se on jo varsin yksilöllinen asia. Ummetustaipuvaiselle sopii usein runsaskuituisempi laihdutusruokavalio, reumaatikko tai tulehduksista kärsivä saattaa voida ja laihtua paremmin gluteenittomalla (mutta riittävän kuitupitoisella) ja maidottomalla dieetillä. Yksi puolestaan mieltyy runsasproteiinisempaan ruokailuun, toinen taas voi sillä huonosti. Yksilöllisyys on aina pelissä, ja samat ohjeet sellaisenaan harvoin sopivat kaikille meistä. Kuitenkin järkevällä pohjalla oleva, sopivasti tutkittuun tieteeseen ja hyviin käytännön kokemuksiin pohjautuva, turvallinen ”kultaisen keskitien dieetti” pienillä yksilöllisillä muutoksilla höystettynä toimii lähes kaikilla. Ja sellainen on myös turvallinen pidemmälläkin tähtäyksellä.   

Jos haluaa tarttua nykypäivän suosittuihin runsasproteiinisiin malleihin, kannattaa ohjat pitää omissa käsissä ja ottaa maalaisjärki hommaan mukaan. Jos omaa herkän suoliston, refluksivaivaa (närästystä), tulehduksellisia suolistosairauksia, diabeteksen tai muun vakavan sairauden, voi runsasproteiininen laihdutusruokavalio olla vaarallinen seuralainen.

Normaaliproteiinisesta ruokavaliosta ei päädy juuri yhtään proteiinia paksusuoleen, koska muu ruoansulatuskoneisto käsittelee proteiinipitoisen ruoan. Paksussuolen mikroobisto on erikoistunut käyttämään ravinnokseen pitkäketjuisia hiilihydraatteja, joista se muokkaa elimistön tarvitsemia hyödyllisiä yhdisteitä kuten voihappoa. Jos ruokavaliossa on paljon proteiinia, riittää sitä myös paksusuoleen saakka ja paksusuolen mikroobien ruoaksi. Tällöin ne tuottavat yhdisteitä, joista monet ovat karsinogeenisiä (soluja vaurioittavia ja syövälle altistavia) yhdisteitä.  

Ravitsemusneuvontavastaanotot ovat varsinkin keväisin tulvillaan vatsa- ja suolistovaivoista sekä tulehduksellisista suolistosairauksista kärsiviä ihmisiä. Ihmisiä haastatellessa voi todeta, että lähes poikkeuksetta kaikkien heidän oireet ovat alkaneet tai pahentuneet merkittävästi muutama viikko tai muutama kuukausi runsasproteiinisen ruokavalion aloituksesta. Osalle tämä tulee yllätyksenä, mutta moni on todennut yhteyden itsekin. Tämä syy-yhteys ei ole mikään uusi ”löydös”, sillä tutkimusten mukaan riittävä (= sopiva) proteiinin saanti on tärkeää, mutta liiallinen proteiinin saanti on useimmille haitallista.  Erityisen haitallista se on herkän vatsan ja suoliston omaavalle. On vankkaa tutkimusnäyttöä siitä, että runsasproteiininen ruokavalio kaventaa suolistomikroobistoa (joka lisää sairaus- ja ylipainoriskiä pitkällä tähtäyksellä), vähentää suolistossa syntyvän elintärkeän ja terveyttä edistävän voihapon määrää sekä altistaa hyvin monet refluksille, suolistotulehduksille sekä moninaisille suolistovaivoille.

Mutta entäpä jos virallinenkaan lautasmalli ei toimi laihdutettaessa; useimmille tuo suositeltu hiilihydraattimäärä on aivan liian suuri? Tutkimusten mukaan hieman vähäisempi hiilihydraattimäärä (= ei tarkoita täysin viljatonta ruokavaliota tai karppausta) onkin usein hyödyllisempää. Maltillinen hiilihydraattimäärä, mutta kuitenkin riittävä kuidun saanti on hyödyksi myös suolistomikroobistollemme.

Kultainen keskitie on se tie, jota kannattaisi seurata. Maltillisesti kuitupitoisia (mielellään gluteenittomia) viljoja, sopivasti proteiinia, riittävästi pehmeitä rasvoja ja paljon luontaisia värejä.  Ja vielä kun lisätään päälle annos hyviä pöpöjä eli suotuisia mikrobeja jogurtin, viilin tai hapankaalin muodossa, niin hyvä tulee. Näin estetään suolistomikroobiston köyhtymistä, joka puolestaan edesauttaa terveen ja laihtumista tukevan suolistomikroobiston muodostumista.

Suusta alas lasketulla ruoalla ja valitulla ruokavaliolla voi muokata paitsi vyötärön seutua, myös suolistomikroobistoa. Ja kääntäen: kun muokkaamme suolistopöpöjämme, muokkaavat ne vyötärön ympäristöämme ja koko terveyttämme suotuisalla tavalla. Kun painonpudotus ja -hallintalinjaksi valitaan kultainen keskitie radikaalien äärilaitojen sijaan, pääsee suolistoon vallalle bakteerikanta, joka tukee pysyvää painonhallintaa ja mahdollisimman hyvää henkilökohtaista terveyttä.

Jos olet kiinnostunut kultaisesta keskitiestä, tutustu vaikkapa tähän:

http://www.ravintomaailma.fi/vs-dieetti/

 Tagit:
Kategoria: