Parsako syöpää aiheuttava ruoka?

14.02.2018

shutterstock_254152555.jpg

Nyt jäitä hattuun!

Viime viikolla Hesarissa ja tänään uutisissa kerrottu kohu-uutinen terveellisten ruoka-aineiden mahdollisesti syöpää lisäävistä vaikutuksista saattaa pelästyttää, hämmästyttää ja jopa ahdistaa. Uutisen mukaan useat ruoka-aineet (erityisesti parsa, mutta myös monet muut kasvikset, pähkinät, viljatuotteet, liha jne) voivat lisätä syövän riskiä niiden sisältämän asparagiini -nimisen aminohapon vuoksi.

Ennen kuin terve ihminen hylkää parsan, pähkinät, täysjyväviljan ja monet muut hyödylliset ruoka-aineet "varmuuden vuoksi", on hyvä muistaa, että kyseessä olevan kohun ovat aikaansaaneet hiirikokeilla tehdyt tutkimukset (ei ihmisillä tutkittua).
Ja yhtä oleellista on se, että tutkittavana on ollut pelkkä yksittäinen aminohappo (asparagiini). 
Ei ole tutkittu parsan, munakoison tai pähkinän vaikutuksia.

Uusi tutkimus on aina tärkeää ja tarpeellista. 
Liian varhain uutisoituna tutkimustulokset kuitenkin ahdistavat ja hämmentävät.

Jos hyvin toteutetut, kliiniset "ihmisillä tehdyt" tutkimukset joskus osoittaisivat parsan tai muun kasviksen olevan haitallista tietyissä tapauksissa (esim. agressiivista rintasyöpää sairastavilla), niin silloin tämän ryhmän kannattaa varoa näitä kyseisiä ruoka-aineita.

Nykyisiin eläinkoetutkimuksiin viitaten agressiivista rintasyöpää sairastavan voi olla järkevää vältellä varmuuden vuoksi niitä yksittäisiä ruoka-aineita, joissa on erittäin paljon asparagiinia (kuten parsa), mutta kuitenkin muuten syödä monipuolisesti suosien mm. kasviksia, täysjyväviljaa, marjoja ja hedelmiä. 
Jos nipistää ruokavalionsa varmuuden vuoksi liian niukaksi, on sillä väistämättä haitallisia vaikutuksia puolustuskykyyn, jaksamiseen ja muuhun terveyteen.

Muille hyvin todennäköisesti parsa kuten muutkin kasvikset ovat hyödyllisiä, sillä ruoka-aine on aina satojen hyödyllisten tehoaineiden yhdistelmä, ei pelkkä yksi aminohappo. Varovaisuutta sen sijaan kannattaa kohdistaa yksittäin purkista napsittaviin aminohappovalmisteisiin ja jättimäisiä annoksia sisältäviin yksittäisiin vitamiineihin. Yksittäisten yhdisteiden pitkäaikaisvaikutukset voivat jossain tilanteissa olla yllättäviä; tästä esimerkkinä vaikkapa surullisen kuuluisa SETTI -tutkimus.

Uutta luotettavaa tutkimustietoa tarvitaan, mutta tänä päivänä tarvitaan sitäkin enemmän medialukutaitoa, että osataan erottaa jyvät akanoista.

Lue kohua aiheuttanut uutinen tästä:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005558498.html

 

 Tagit:
Kategoria: