”Normaali löydös” – Mikä avuksi, kun rytmihäiriöt vaivaavat, vaikka sydämestä ei löydy mitään vikaa?

29.10.2014

blogi_rytmihairiot.jpg

Sydämen rytmihäiriöt ovat ikävä ja pelottava vaiva. Tämän tietää jokainen, joka kärsii näistä oireista. Jos sydämen rytmihäiriöitä esiintyy usein, on tärkeää viipymättä tarkistuttaa sydänterveys kardiologin vastaanotolla. Pelkkä terveyskeskuksessa tehtävä rutiinitarkastus tai sydänkäyrä ei välttämättä kerro koko totuutta. Joskus rytmihäiriöiden taustalta voi löytyä vuotava sydänläppä tai sydämen vajaatoiminta.

Aika usein rytmihäiriöille ei löydy selkeää syytä. Moni saa sydänlääkärin vastaanotolta muistoksi lausunnon "normaali löydös – rytmihäiriötaipumus". Lääkäri antaa usein myös kehotuksen välttää liikaa stressiä, alkoholia ja valvomista. Rytmihäiriöille altis sydän tarvitsee rauhallista menoa ja tasaista elämänrytmiä.

Miten ruoka ja rytmihäiriöt liittyvät toisiinsa? 

Entäpä ruoka? Onko sillä mitään yhteyttä rytmihäiriöihin, joihin ei löydy selkeää syytä? Nykyään tiedetään jo varsin hyvin, että monen kroonisen sairauden ja elimistön häiriötilan taustalla on matala-asteinen tulehdus. Moni asiantuntija ja terveydenalan ammattilainen uskoo, että myös sydänkohtauksen taustalla piilee tulehdustila, vaikka sydänkohtauksen ilmenemiseen tarvitaan luonnollisesti monta eri tekijää.

Sydänkohtauksen riskiä lisää ainakin ahtautunut sepelvaltimo, heikko verenkierto, tupakointi ja huono hammasterveys. Hoitamattomat hampaat ja ikenet ovat merkittävä elimistön tulehduspesäke, joka lisää riskiä valtimotaudeille. Ylipaino on selvä riskiä lisäävä tekijä, samoin niukasti värikkäitä tuotteita ja vääriä rasvoja sisältävä ruokavalio. Nämä kaikki kolme viimeksi mainittua tekijää lisäävät itsenäisesti elimistön haitallista tulehdustilaa. Elimistössä pitkään jyllännyt tulehdustila saa aikaan haitallisen hapetusstressin, jota pidetään tärkeänä osasyyllisenä useisiin kroonisiin sairauksiin.

Tulehduksen sielunelämään perehtyneet asiantuntijat uskovat vahvasti tulehduksen olevan läsnä myös rytmihäiriöissä. Rytmihäiriötaipumuksen omaavan henkilön sydänoireita ilmenee useammin ja voimakkaampana, jos elimistöön pääsee syntymään tulehduspesäkkeitä. Elimistöä liiaksi kuormittava tulehdusrasitus (joka tietyn rajan ylitettyään alkaa ilmentyä sairauksina tai poikkeavana elintoimintona) voi syntyä yllä mainittujen tekijöiden lisäksi myös aiemmin sairastetuista hengitystietulehduksista, liian vähäisestä liikunnasta tai suolistossa muhivista ja sinne kuulumattomista mikrobeista.  

Ruoka aiheuttaa aterianjälkeisen tulehduksen

Syömämme ruoka on todella mielenkiintoinen asia. Ruoka ei koskaan ole pelkkää vatsantäytettä, vaan todella paljon muutakin. Suusta alas laskettu ruoka ja juoma jopa muokkaa geenejämme, ja hyvä ruokavalio saa "hyvisgeenimme" toimimaan tehokkaammin ja "pahisgeeniemme" toiminnan hiipumaan. Huono ruokavalio puolestaan vaikuttaa päinvastoin eli meitä sairastuttavat geenit pääsevät vahvistumaan ja toimimaan tehokkaammin.

Ruoka aiheuttaa kehoon aterianjälkeisen tulehduksen. Todennäköisesti pieni aterianjälkeinen tulehdus on jollain lailla hyödyllistä tai vähintäänkin neutraalia kehon toiminnalle, koska näin tapahtuu aina kun syömme. Aterian aiheuttama tulehdus on mitattavissa laboratoriomittauksin. Sen sijaan voimakas aterianjälkeinen tulehdus on kaikkea muuta kuin terveellistä ja hyvää. Jos syömme toistuvasti ja useita kertoja päivässä niin, että aiheutamme syömällämme ruoalla erittäin voimakkaan aterianjälkeisen tulehduksen, on tästä monia haitallisia seurauksia kehon normaalitoiminnoille.

Geeneistä, elämäntavoista ja varmasti monesta muustakin tekijästä riippuen elimistössä pitkään jyllännyt tulehdustila voi aiheuttaa joko paljon haittaa tai vain vähäisiä seuraamuksia. Esimerkiksi useimmat lapset voivat syödä suuriakin määriä "tulehdusruokaa" tai herkkuja ilman sen suurempia terveysseuraamuksia. Lapsilla huonon ja epäterveellisen ruokavalion seuraus lapsuusiässä voi olla huonontunut vastustuskyky tai ylipaino, mutta yleensä vakavammat ja näkyvämmät seuraamukset huonosta ruokavaliosta ilmenevät vasta myöhemmällä iällä. Ilmeisesti lapsen keho on ainakin jossain määrin "immuuni" elimistössä jylläävälle tulehdustilalle.

Kuitenkaan kaikki lapset eivät kestä hyvin "tulehdusruokaa" tai muiden elämäntapatekijöiden aiheuttamaa tulehduskuormitusta. Esimerkkinä voidaan ottaa reumaatikkolapsi, atooppista ihottumaa tai tulehduksellista suolistosairautta sairastava lapsi. Kun näiden lasten ruokavalioon lisätään reilusti tulehdusta hillitseviä ruoka-aineita (kuten marjoja ja marjajauheita) ja kun samanaikaisesti vähennetään tulehdusta lisääviä ruoka-aineita (sokeria ja pikaruokia) ja pyritään vaikuttamaan tulehdusta aiheuttaviin muihin tekijöihin (kuten piilevään ruoka-aineallergiaan tai ympäristön kosteusongelmaan), on lapsen voinnissa sekä laboratoriomittauksissa osoitettavissa selvää paranemista.

Tietämyksemme tulehduksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä tulee lisääntymään lähivuosina huimasti, sillä tulehdus -aihe on varsin "kuuma peruna" sekä meillä Suomessa että maailmalla. Erityisesti Saksan tiedeyhteisössä tulehdus -aiheiset tutkimukset ovat hyvin ajankohtaisia.

Omia kokemuksiani rytmihäiriön ja ruoan yhteydestä

Mutta palataanpa takaisin rytmihäiriöihin ja ruokavalioon. Itseäni on kiinnostanut tulehdus –aihe jo pitkään ja tähän on useita syitä. Yksi syy on se, että olen huomannut ruoalla, tulehduksella ja erilaisilla ikävillä oireilla olevan selvä yhteys omassa elämässäni. Kiinnostustani aiheeseen lisää myös se, että lähisuvussani on useita tulehduksellisia sairauksia kuten nivelrikkoa, niveltulehdusta, astmaa, atopiaa ja fibromyalgiaa.

Noin viisi vuotta sitten minulla todettiin rytmihäiriötaipumus. Sydänlääkärin tutkimuksen tulos (normaali löydös – ota rauhallisesti –ohje) oli tavallaan helpotus, mutta tavallaan ihmetyksen aihe. Miksi ikäviä ja pelottavia rytmihäiriöitä esiintyy aika ajoin liiankin paljon, vaikka otan pääosin "rauhallisesti" ja omaan terveelliset elämäntavat: syön terveellisesti, käytän alkoholia hyvin kohtuullisesti, en valvo myöhään, en tupakoi ja teen päivittäin rauhallisia kävelylenkkejä? Koska selkeää syytä rytmihäiriöihini ei löytynyt lääkärin vastaanotolta, aloin todenteolla miettimään mahdollisia syitä näihin ikäviin oireisiin.

Asiaan syvällisesti perehdyttyäni huomasin useita tekijöitä, jotka selvästi lisäsivät omia rytmihäiriöitäni. Koska myös omalla ravitsemusvastaanotollani käy usein henkilöitä, joilla on samanlaisia sydänoireita (ilman selkeää syytä), haluan jakaa kokemuksiani siitä, mikä omalla kohdallani lisää ja mikä vähentää rytmihäiriöitä.

Lue blogikirjoitus loppuun jäsenosiossa. LIITY NYT JÄSENEKSI »

 Tagit: Rytmihäiriö
Kategoria: