Mahalle kiitos

03.01.2015

shutterstock_107843357.jpg

Näin joulun ja uuden vuoden herkuttelujen jälkeen on aika keskittyä sananmukaisesti omaan napaan, tai tarkalleen sanottuna hieman navan yläpuolelle.

Milloin olet viimeksi luonut hyväntahtoisen ajatuksen omalle mahallesi? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka uskollinen, tehokas ja ihmeellinen koneisto ylävatsallasi sijaitseekaan?

Tämä lukuisia rauhasia, soluja, verisuonia ja hermoja täynnä oleva postitorven mallinen elin on varsin herkkä kapistus. Se reagoi helposti isäntänsä mielentiloihin ja sen toiminta häiriytyy hyvin helposti. Mahan erittämä mahaneste on varsinainen luonnonihme: superhapan suolahappo tuhoaa isäntänsä hyväksi lähes kaiken mikä liikkuu, mutta ei kuitenkaan syövytä omia mahan limakalvoja.

Meillä ihmisillä on usein melkoinen kiire; hotkimme ruokamme seisaaltaan, pöydän ohi juostessamme tai vähintäänkin melkoisella minuuttiaikataululla. Syömme ja juomme milloin mitäkin: tulista, suolaista, sokerista, lisäaineista, alkoholipitoista tai muuten vain jotain sellaista, jota vanhanaikaisiin tapoihin tottuneen mahan on vaikea tunnistaa tai ymmärtää. Vielä pahempaa, jos syömme ruokamme tunnekuohujen vallassa. Maha reagoi kaikkeen. Sen ruoansulatus ja normaalit peristalttiset liikkeet häiriintyvät välittömästi, jos isäntä on vihainen, huolestunut, surullinen tai stressaantunut.

Vaikka liian usein kohtelemme kaltoin tätä kallisarvoista ystäväämme, valittaa se perusteellisesti vain harvoin. Uskollisesti päivästä toiseen se yrittää viimeiseen saakka toimia isäntänsä parhaaksi: varastoi ja siirtää ruokaa, ja erittää ruoansulatusnesteitä ja suolahappoa tarkalleen sen verran kun sillä hetkellä ahmimamme ruoan sulattaminen vaatii. Maha toimii uskollisesti niin kauan kuin se jaksaa. Myös sen voimat uupuvat, eikä se enää selviydy työstään, jollemme välillä auta uskollista ystäväämme. Kun tämän vuodenvaihteen herkut on nautittu ja juhlat juhlittu, kohdista uuden vuoden kunniaksi ajatuksesi ja tekosi omaan napaasi ja sen yläpuolelle.

Mahaa hellivien lepopäivien noudattaminen on helppoa, halpaa ja turvallista. Jos vatsasi osaisi puhua, se sanoisi vuorenvarmasti ”Lämmin kiitos rakas isäntäni. Näiden lepopäivien avulla jaksan taas tänä vuonna tehdä parhaani.” Ja todellisuudessa sinunkin vatsasi osaa puhua, ja hyvin osaakin, kunhan vain pysähdyt välillä kuuntelemaan.

Mahan hellimispäivät

Aamupala:
hyvin haudutettua kaurapuuroa (tai hirssipuuroa) 1-2 lautasellista nälästä ja henkilön koosta riippuen
puuroon loraus maitohappobakteereja sisältävää mehukeittoa (esimerkiksi Gefilus mustikka-vadelma)
mustikoita
muutama saksanpähkinä

Lounas:
kuten aamupala

Välipala:
1 – 2 lasillista piimää (jos piimä ei maistu, sen tilalla voi olla sokeroimaton, maustamaton jogurtti)

Päivällinen:
2 lasillista piimää

Iltapala:
2 lasillista piimää

Lisäksi vettä ja vihreää teetä, tarvittaessa kahvikissoille pieni määrä kahvia. Herkkävatsaiselle piimä tai jogurtti laktoosittomana tai vähälaktoosisena.
Jo yksikin hellimispäivä tekee hyvää joulun aikana koetukselle joutuneelle mahalle ja suolistolle. Halutessa näitä päiviä voi pitää useamman peräkkäin, sillä reilu piimäannos tuo päivään mukavan määrään proteiinia, joka on tärkeää turvallisessa laihduttamisessa. 

 Tagit:
Kategoria: