Maidoton, viljaton, sokeriton - Huh, mikä yhdistelmä

04.02.2015

shutterstock_121961872.jpg

Keski-ikäinen mies käy salilla kolmesti viikossa pitääkseen huolta lihaskunnostaan ja painostaan. Kaikki menee hienosti ja kuntoilu maistuu, kunnes hän saa nuorelta ohjaajaltaan neuvon: ”Jätä ruokavaliosta pois kaikki maito- ja viljatuotteet ja sokeri, ja panosta proteiiniin. Näin pääset parempiin tuloksiin.”

Vaikeista iho-ongelmista kärsivän naisen ruokavalio on rajoittunut olemattomiin. Punoittavan ja hilseilevän ihon lisäksi vatsa ja suolisto ovat sekaisin; mikään ei tunnu sopivan, ja vatsa oireilee lähes kaikesta. Joka-aamuisesta tyhjään vatsaan otetusta merisuolalusikallisesta hän ei kuitenkaan tingi, sillä merisuolan kerrotaan parantavan kaiken.

Kolmekymppinen nainen istuu ravitsemusneuvonnassa ja muistelee, milloin hänen vatsa- ja suolisto-oireensa alkoivat. Hän yhdistää ne aikaan, jolloin ruokavalio muuttui runsasproteiiniseksi. Aluksi viljaton ruokavalio vaikutti hyvältä ja vatsan turvotus väheni, mutta jonkin ajan päästä suolisto ja koko keho alkoi ilmoittaa, että nyt ei taida kaikki olla aivan kohdallaan.

Ravintotietotulva sekoittaa ajatukset

Kaikki nämä esimerkit ovat oikeasta elämästä, ja vastaavat tapaukset ovat valitettavan yleisiä tämän päivän ravitsemusneuvonnassa. Jos annetaan ruokavalio-ohje: maidoton ja viljaton, tulee aivan ensimmäiseksi mieleen kysymys: mitä ruokavalioon jää jäljelle? Maidoton ei ole sama kuin laktoositon, eikä viljaton sama kuin gluteeniton. Maidoton ja viljaton ei saa käyttää jogurttia, viiliä, rahkaa, raejuustoa, leipää, puuroa, pastaa…maidosta tai piiimästä puhumattakaan. Jäljelle jäävät siis liha, kala, kananmuna, soija, rasvat, pähkinät ja mantelit sekä tietysti värikäs osasto eli kasvikset, marjat ja hedelmät. Ehkä myös pieni määrä riisiä tai perunaa.

Kaikkien terveys, vatsa ja suolisto eivät kestä tällaista paleotyyppistä ruokavaliota, jossa pääpaino on väkisinkin valtavissa liha- ja rasvamäärissä. Verensokeritaso pysyy kyllä tasaisena, mutta suolistoa uhkaa vääränlainen bakteerikanta, josta voi olla monenlaisia haitallisia seuraamuksia pitkällä tähtäyksellä. Toisaalta kaikkien terveys tai jaksaminen ei myöskään kestä valtavia virallisten suositusten leipä- ja perunamääriä, tai runsasta maitotuotteiden käyttöä.

Yhä useampi painon tai väsymyksen kanssa kamppaileva pääsee parempiin tuloksiin, kun korvaa osan viljatuotteista pehmeällä rasvalla ja proteiinilla. Mutta; mikä on sopiva määrä ja mikä on liikaa? Liika proteiini muuttuu kehossa rasvaksi, ja suoliston terveyden (ja itse asiassa koko terveyden) kannalta on riskaabelia jättää kaikki viljatuotteet (myös gluteenittomat) pois ruokavaliosta. Useimpien terveyden ja voinnin kannalta kultainen keskitie olisi taas kerran se parempi tie. Ja tämä tie on myös sellainen, jota pystyy ja jaksaa noudattaa muutamaa viikkoa tai kuukautta pidempään.

Tulee väistämättä mieleen myös kysymys, millä kokemuksella ja tietotaidolla tällaisia ruokavalio-ohjeita jaellaan mailla ja mannuilla; varsinkaan niille, joilla on kroonisia sairauksia. Puolihuolimattomilla heitoilla ja yleispätevillä ravitsemusneuvoilla on usein vakavia ja kauaskantoisia seuraamuksia, jos vääriä ja puutteellisia ravitsemusohjeita noudatetaan pitkään. Vielä vakavampaa, jos ohjeiden vastaanottajana on kroonista sairautta kuten diabetesta, reumaa, tulehduksellista suolistosairautta tai sydämen vajaatoimintaa sairastava.

Usein unohdetaan, että ruokavaliolla on oikeasti vahva vaikutus. Se vaikuttaa terveyteen lääkkeen tavoin, onneksi ilman haittavaikutuksia. Väärät ohjeet ja väärät lääkkeet sairastuttavat, oikeat parantavat.
Kaikki ei myöskään sovi kaikille. Ruokavalio-ohjeistuksessa pitää aina huomioida ruokavalion kokonaisuus, sairaudet, allergiat, perimä ja lääkitykset. Ja tämä ei ole helppoa eikä riskitöntä henkilölle, jolla ei ole tähän asianmukaista koulutusta eikä pitkää, kullanarvoista käytännön työkokemusta.

Proteiinia purkista vai ruoasta?

Proteiini on päivän sana. Vielä hetki sitten se oli karppaus ja kookosöljy. Kohta se on punainen palmuöljy.

Riittävä proteiinin saanti on tärkeää. Mutta liika on liikaa. Kuntoilijalle saatetaan antaa ohjeistus: syö proteiinia 150 grammaa päivässä, joskus määrä on tätäkin suurempi. Silloin pitää jo tosissaan miettiä, mistä tämän määrän voi saada, jos ei halua turvautua proteiinipatukoihin tai jauheisiin. Lihasmassaa kasvattava hyötyy heti treenin jälkeen oikein valitusta hyvälaatuisesta proteiinijauheesta, mutta tavallinen kuntoilija ei tarvitse erilisiä proteiinivalmisteita.

Lehdissä kirjoitetaan, kuinka hurjan lihasmassan vuodessa hankkinut urheilija noudattaa viljatonta ja maidotonta ruokavaliota allergiansa vuoksi, ja syö sen vuoksi joka päivä puoli kiloa liha- ja kalatuotteita saadakseen tarvitsemansa jättimäisen proteiinimäärän. Moni ajattelee, noin minäkin alan tehdä; jätän vain yksinkertaisesti kaikki viljat ja maitotuotteet pois ja lisään lihamääriä. Yksinkertaista. Mutta kuinkas siinä käykään? Ei yleensä kovinkaan hyvin.

Mihin oman äänen kuuntelu on kadonnut?

Entäpä vakavista iho- ja suolisto-oireista kärsivä nainen? Mihin on kadonnut oman äänen kuuntelu, kun keho yrittää epätoivoisesti kertoa, että ”ei enää sitä merisuolaa, eikä varsinkaan tyhjään vatsaan”? Merisuola sinällään on hienoarominen aine, ja esimerkiksi perinteisessä vaihtoehtolääkinnässä sen kerrotaan lieventävän tulehduksia. En tuomitse merisuolaa, päinvastoin. Ärtyneille ruoansulatuskanavan limakalvoille ja tyhjään vatsaan otettu merisuola-annos on kuitenkin liian kova juttu. Suola kuivattaa ja ärsyttää, iho punoittaa entisestään ja suolisto huutaa armoa. Suolisto ja iho kulkevat ehdottomasti käsi kädessä.
Moni terveyttään vaaliva ja itsestään huolehtiva on ajautunut täysin hakoteille kuunnellessaan mitä moninaisimpia ohjeita, joita netissä, lehdissä, saleilla, busseissa ja kahvipöydissä kuulee. Omaa kehoa ei yhtäkkiä osata kuunnella, eikä valtavasta tietotulvasta pystytä erottamaan epäluotettavaa ja luotettavaa tietoa. Ja näistä ensimmäistä on valitettavan paljon liikkeellä...

Lue blogi kokonaisuudessaan ruokavalio-ohjeineen Ravintomaailma.fi –jäsensivuilta.

Millainen on runsasproteiininen ruokavalio (150 grammaa proteiinia) ilman proteiinivalmisteita, ja millainen on hyvälaatuinen proteiinijauhe, jos sellaista haluaa käyttää? Mitä neuvoja vaikeista iho-oireista ja vuotavasta suolesta kärsinyt nainen sai? Miten viljoja ja maitotuotteita karsiva varmistaa ruokavalionsa monipuolisuuden ja turvallisuuden?Kategoria: