Raakakakkua - terveydeksi vai sairaudeksi?

12.02.2015

009.JPG

Raakakakkua – terveydeksi vai sairaudeksi?

Raakaruoka, raakakakku, raakatoffee… Raaka on päivän sana.

Naistenlehdet ja netti on täynnä ohjeita ja blogistien kirjoituksia, joissa ylistetään raakaleivonnaisia ja raakaruokaa. Jos kaikki eivät ole tutustuneet aiheeseen, mainittakoon, että raakaruoka tai -leivonnainen on tuote, jota ei kuumenneta lainkaan. Itsekin pidän raakaleivonnaisista ja raakapuurosta, mutta en aivan mistä vaan raa’asta. Jossain vaiheessa jokapäiväinen leipäaamiainen alkoi kyllästyttää, ja mietin tilalle jotain muuta terveellistä. Kaurapuuro, rahkamarjaseos…miksei, mutta sitten löysin raakapuolukkapuuron (liotettuja siemeniä, puolukoita, maustamatonta jogurttia ja tilkkanen hunajaa), ja siitä tulikin todellinen suosikki muiden aamupalavaihtoehtojen rinnalle. 

Vain nuorten juttuko?

Raakaruoka ja -leivonnaiset ovat lähinnä nuorten aikuisten suosima juttu, mutta aivan yhtä hyvin niistä voi innostua myös keski-ikäinen ihminen. Nuoren ihmisen vatsa ja suolisto sulattaa raakaa ravintoa paljon paremmin kuin keski-ikäisen. Ikäihmisen suolisto ei niitä juurikaan sulata. Jo viidenkympin iässä oleva ihminen saa yleensä isoista salaattiannoksista ja raakaruoasta vatsanväänteitä ja suolisto-ongelmia, kun taas nuori ihminen voi syödä niitä ongelmitta. Toisaalta keski-ikäisen elimistö kyllä sopeutuu raakaruokaan jossain määrin, jos maltetaan aloittaa vähitellen ja syödään sitä vain vähän. Ikäihmisen ei kannata suosia raakaa, sillä tämän ikäisen ruoansulatuskoneisto vaatii helposti sulavaa ja kevyttä ruokaa. Raakaruoka ei ole sellaista.

Hyvät ja huonot puolet

Supersuosituilla raakaleivonnaisilla on hyvät ja huonot puolensa. Yleensä niitä mainostetaan superterveellisenä ja aitona ruokana.

Terve, nuori ihminen ei yleensä mieti raakaleivonnaisten tai ruokavalion rasvan laatua. Jos omat kolesteroli- ja sokeriarvot ovat kohdallaan ja elimistö kaikin puolin nuori ja vireä, eivät tällaiset asiat yleensä kiinnosta. Ne alkavat kiinnostamaan enemmän vasta sitten, jos kaikki ei olekaan kohdallaan tai kun ikää tulee pari, kolme vuosikymmentä lisää. Vielä kun kookosöljyn ja kaakaovoin terveellisyyttä hehkutetaan ja rypsiöljystä ja margariineista varoitellaan, niin miksi ihmeessä kookosta tai muita ”luonnonrasvoja” pitäisi varoa? 

Raakaleivonnaiset ovat monin kerroin terveellisempiä kuin teolliset dallaspullat, keksit tai omatekoiset voi-, margariini- ja sokerihuurretut kotileivonnaiset. Terveellisen niistä tekee runsas pähkinä-, manteli- ja siemenmäärä, sekä sokerittomuus ja jauhottomuus. Haitallista valkoista vehnäjauhoa tai hiivaa leivonnaisissa ei ole lainkaan, eikä yleensä myöskään sokeria. Makeus tulee kuivatusta taatelista, rusinasta tai viikunasta, marjoista ja hedelmistä. Koska leivonnaisia ei kuumenneta, ovat ne siinäkin mielessä oivallinen valinta voimakkaan kuumennuksen läpikäyneeseen perinneleivonnaiseen verrattuna.

Mutta entäpä huonot puolet? Sellaisiakin yleensä on, vaikka blogeja ja ohjeita lukiessa saa helposti sellaisen kuvan, että raakaleivonnaiset ovat pelkkää terveyttä. Ikävä kyllä näin ei läheskään aina ole.

Useimmissa raakaleivonnaisissa (ei kaikissa) on reilu annos kookosöljyä ja kaakaovoita, joissain leivonnaisissa näiden lisäksi vielä voita. Pieni määrä näitä rasvoja ei kenenkään terveyttä pilaa, mutta joissain ohjeissa näiden rasvojen määrä ei ole pieni. Äskettäin muistan silmäilleeni todella herkullisen näköistä raakakakkuohjetta, jossa sulatetun kookosöljyn ja kaakaovoin yhteismäärä oli 2,5 dl (= 250 g). Eli todella älytön määrä; puoli isoa voipaketillista kovaa rasvaa. Öljyä tuli sekä pohjaan että täytteeseen. Koska kakku näytti superherkulliselta, aloin välittömästi kehitellä päässäni parannuksia, jotta kakun kokonaisterveellisyys olisi parempi, ja maku silti herkullinen.

Jos raakaleivonnaisiin hurahtanut (niihin voi todella hurahtaa) herkuttelee päivittäin kookokseen tai kaakaovoihin tehdyillä leivonnaisilla, on tällä valitettavan usein haitallisia vaikutuksia veren rasva- ja sokeriarvoihin, veren hyytymistekijöihin, elimistön tulehduksiin, ja usein myös painoon. Taas kerran on mainittava, että nuoren ihmisen arvot voivat pysyä hyvänä, varsinkin jos ruokavaliossa on samanaikaisesti erittäin paljon pehmeää rasvaa kuten pähkinöitä, mantelia, siemeniä, avokadoa, kalaa, ja samanaikaisesti syödään vain vähän sokeria ja kuiduttomia hiilihydraatin lähteitä.

Aika monella raakaleivonnaisiin hurahtaneilla muu ruokavalio voi kuitenkin olla retuperällä, ja jos ikämittarikin on jo neljänkympin paremmalle puolella, voi raakaleivonnaisinnostuksen seuraukset olla huonot. Jos sepelvaltimotautia, diabetesta tai veren hyytymisongelmia sairastava syö päivittäin tällaisia leivonnaisia, voi nämä terveysherkut nopeasti kääntyä sairausherkuiksi.

Jokainen meistä haluaa herkutella, ja mieluusti jopa päivittäin. Raakaleivonnainen on terveellinen, herkullinen ja kaikin puolin hyvä juttu, kunhan sen kokonaisuus on kunnossa ja raaka-aineet oikeat. Tämä perusasia on hyvä pitää mielessä, jos haluaa herkutella useammin kuin kerran, pari vuodessa. Satunnaisesti syödyt herkut ja niiden raaka-aineet eivät ole oleellisia, olipa kyseessä sitten raakaleivonnainen tai syntymäpäiväkermakakku. Mutta kun ihminen yleensä haluaa jotain hyvää muulloinkin kuin vain syntymäpäivänä tai jouluna. Päivittäisillä ja viikoittaisilla ruoka- ja herkkuvalinnoilla on suuri merkitys, ja näiden valintojen tärkeys korostuu iän karttuessa.

Tulevana viikonloppuna on Ystävänpäivä. Ilahduta tänä vuonna itseäsi ja ystävääsi terveellisimmillä herkuilla, joista tulee kokonaisvaltaisesti hyvä olo. Helppoja, terveellisiä ja maistuvia herkkuja löydät Ravintomaailma.fi –palvelun jäsensivuilta. Muun muassa tämän blogin kuvassa oleva tositumma suklaaleivonnainen löytyy sivustolta.

Sinulle ja ystävällesi terveyttä ja parempaa vointia

Jos haluat ilahduttaa sekä itseäsi ja ystävääsi oikein kunnolla, liity ystäväsi kanssa Ravintomaailma.fi –palvelun jäseneksi ystävänpäiväviikonloppuna (pe 13.2 – su 15.2). Tämän viikonlopun aikana palvelun jäseneksi pääsee kaksi yhden hinnalla. Yksi maksu ja kaksi jäsenyyttä: sinulle ja ystävällesi.
Yhden liittymisen jälkeen laita viestiä Ravintomaailma.fi –palveluun ja ilmoita ystäväsi nimi ja yhteystiedot, niin toinen, ilmainen jäsenyys lähtee toivottuun osoitteeseen.Tagit:
Kategoria: