Kirsikasta apua moneen vaivaan

03.06.2015

shutterstock_110513843.jpg

Kun tulevana kesänä mietin, ostaisinko torilta litran mansikoita vaiko kirsikoita, saattaa valinta kääntyä herkullisen kirsikan puoleen. Toki kotimaisen luomulaatuisen ja aurinkoisella säällä kypsyneen makean mansikan herkullista makua ei voita juuri mikään. Harmi vaan, että ”mummolan itse kasvatettujen makuisia” mansikoita ei enää tahdo saada mistään. Torilla ja turuilla myytävien tehotuotettujen mansikoiden maku on kaukana siitä, miltä mansikan pitäisi oikeasti maistua: kesältä, raikkaalta, yhtä aikaa makealta ja hapokkaalta. Jos herkän makuaistin omaava maistaa mansikassa enemmän torjunta-aineen kuin mansikan, on selvää, että ostoskori täyttyy aivan muilla tuotteilla kuin mansikoilla. Eviran mukaan kotimaisista kasviksista, marjoista ja hedelmistä eniten torjunta-aineita löytyykin mansikasta. Määrät ovat kyllä sallittujen rajoissa, mutta herkille ja allergisille nämäkin määrät voivat olla liikaa. Jos on mahdollista ostaa luomua, on se varmasti hyvä valinta. 

Entäpä kirsikka? Itse kuulun siihen porukkaan, joka pitää enemmän kirsikan kuin mansikan mausta. Kotimaisista marjoista suosikkejani ovat mustikka ja vadelma, mutta ulkomaisista kesäherkuista ehdottomasti kirsikka. Viimeaikaiset tutkimukset kirsikan monista terveyshyödyistä vielä vahvistaa sitä, että kirsikkaa kannattaisi syödä runsaaminkin. Jos vaan sattuu saamaan hyvalaatuisia ja lähellä kasvaneita kirsikoita. Espanjan tai Hollannin kirsikat eivät aina houkuta, mutta onneksi kesäaikaan saa myös lähempänä kasvaneita kirsikoita. Ja jos sattuu omistamaan pienen maapläntin tai oman pihan, kannattaa harkita makeita kirsikoita tuottavan puun istuttamista omalle pihamaalle. Alkukesällä puu tuottaa ihanaa silmänruokaa kauniiden kukkien muodossa, ja loppukesällä saa makuhermoja hiveliä ja terveyttä parantavia kirsikoita omasta puusta.     

Miksi kirsikka sitten on niin hyödyllinen kesäherkku? Perinteinen lääketiede on hoitanut kirsikoilla ”reumatismia”. Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat tätä tietoa; monissa tutkimuksissa kirsikka on vähentänyt merkittävästi lihas- ja nivelkipuja, vähentänyt liikunnan jälkeistä lihasjäykkyyttä, vähentänyt univaikeuksia sekä tuonut apua kihdin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Kirsikka onkin varsin monipuolinen ravintosisällöltään: siinä on paljon tulehdusta hillitseviä yhdisteitä, antosyaaneja, kaliumia sekä C-vitamiinia.

Joidenkin tutkijoiden mukaan 20 kirsikkaa eli kourallinen kirsikoita hillitsee tulehdusta ja lievittää kipuja jopa paremmin kuin tavallinen tulehduskipulääke…

Lue lisää Ravintomaailma.fi –palvelun jäsensivuilta.Tagit:
Kategoria: