Ruokavaliosta apua jaksamiseen

28.09.2015

shutterstock_192268697.jpg

Kärsitkö usein iltapäiväväsymyksestä? Tuntuuko, että puhti on poissa ja energiat vähissä?

Jaksamisongelmat ja väsymys ovat varsin yleisiä ongelmia. Väsymys voi luonnollisesti johtua univaikeuksista tai energiaa vievistä huolista ja murheista, mutta lähes aina jaksamisongelmien taustalta löytyy myös ruokailutekijöitä. Pitkällä tähtäyksellä jaksamisessa korostuvat luontaisten vitamiinien, antioksidanttien ja kuitujen riittävä saanti. Lyhyellä aikavälillä merkitystä on ennen kaikkea ruokarytmillä ja oikein koostetulla yksittäisellä aterialla.

Onko makeanhimo jokin salaperäinen kummajainen, joka ilmestyy kuin tyhjästä iltapäivällä ilman varsinaista syytä? Ovatko toiset ihmiset luontaisesti muita heikkotahtoisempia, jos eivät pysty ohittamaan kaupan karkkihyllyä tai tuoksuvaa pullaosastoa sortumatta näihin herkkuihin? Tai onko normaalia väsähtää totaalisesti lounaan jälkeen? Ei, ei ja ei.

Suurin osa meistä aikuisista luulee osaavansa syödä terveellisesti ja oikein. Valitaan lautaselle paljon värikästä ja kuitupitoista, ja mietitään myös ruokavalion rasvan laatua. Kaikki tärkeitä asioita, mutta iltapäiväväsymyksen voittamiseen tai makeasta irtautumiseen tarvitaan erilaista tietoa ja tehokasta hienosäätöä yksittäisen aterian koostamisessa. Paljon puhuttu lautasmalli on perusterveellinen ohjeistus liikkuvalle henkilölle, mutta vähän liikkuvalle ja ”hiilihydraattiherkälle” henkilölle se ei ole paras mahdollinen malli väsymyksen voittamiseen tai painonhallintaan.

Monella jaksamis- tai paino-ongelmien kanssa kamppailevalla on paljon parannettavaa ateriarytmissä. Suurimmat ja yleisimmät muutokset tehdään kuitenkin yksittäisten aterioiden koostamiseen. Vasta sen jälkeen alkaa tapahtua hyviä ja toivottuja asioita. 

On mukavaa ja kiitollistakin kuulla vastaanotolla olevien keski-ikäisten kommentteja ravitsemusneuvonnan eli ns. ravitsemuksen intensiivikurssin jälkeen: ”Uskomatonta, että vasta tämän ikäisenä opin syömään oikein” tai ”Kuinka väärin olenkaan syönyt, ja minä kun luulin osaavani syödä oikein”. Tuloksia tuovat ruokailumuutokset ovat yleensä pientä, mutta sitäkin tärkeämpää hienosäätöä, jotka kaikki tähtäävät tasaiseen verensokeriin.

Tasainen verensokeri on avainsana parempaan jaksamiseen, onnistuneeseen painonhallintaan, makeanhimosta irtautumiseen ja oikeastaan koko kehon parempaan terveyteen. Tasaiseen verensokeriin pääseminen ei ole yhtä kuin karppaus. Hiilihydraattien kohtuullinen vähentäminen voi tuoda apua moneen tilanteeseen, mutta yhtä lailla liian vähäinen kuitupitoisten hiilihydraattien saanti voi tuoda isoja ongelmia pitkällä aikavälillä. On tärkeää, että myös maltillisesti hiilihydraatteja syövä saa ruokavaliostaan riittävästi kuituja ja muita tärkeitä suojaravintoaineita, eikä herkkää vatsaa tai suolistoa ärsytetä ylenmääräisellä proteiinikuormalla.

Oikean ja yksilöllisesti sopivan ruokailun opetteleminen on kuin pyörällä ajoa; kun sen taidon kerran opettelee kunnolla, osaa homman loistavasti lopun ikänsä. Kun kyse on päivittäisestä ruoasta, kannattaa tämä taito opetella peruteellisesti mahdollisimman aikaisin, sillä seuraukset siitä ovat kauaskantoiset ja hämmästyttävän vaikuttavat.   

Ravintomaailma.fi –palvelun jäsensivuilla saat käytännönläheisen ”intensiivikurssin” makeanhimon sammuttamiseen, tasaisen verensokeritason ylläpitämiseen ja parempaan jaksamiseen. Ohjeistus on käytettävissäsi mihin kellonaikaan tahansa, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii.

 Kategoria: