Silmät on sielun peili - ja maksan myös

03.02.2016

shutterstock_254152555.jpg

Elämä on mielenkiintoisia asioita täynnä. Viimeisimpänä ihmetyksen aiheena itselläni on ollut hämmästyttävä bioresonanssiterapia, perinteisen kiinalaisen lääketieteen viisaudet sekä virallisen terveydenhoitojärjestelmämme suppea ajattelutapa.

Taustaksi tähän kerrottakoon, että viimeisen kuukauden ajan olen heräillyt kuin nakutettu aamuyöllä kello kolme ja valvonut. Myönnetään – pienoinen stressi, uudet työkuviot ja teini-ikäisten jutut painavat mieltä ja mietityttävät myös öisin. Mutta miksi herätys tulee aina kello kolmen aikaan, miksei vaikkapa yhdeltä tai viideltä?

Viimeisen kuukauden aikana olen myös huomannut, että lähinäkö on pahasti heikentynyt. Myönnettäköön taas – 40 vuoden rajapyykki on ylitetty jo kauan sitten; eikös se ole normaalia, että tämänikäinen tarvitsee jo lukulasit? Mutta kun en halua vielä antaa periksi, enkä siis aio laseja ainakaan vielä hankkia. Mutta ihmeellistä on se, että lähinäkö on viimeisten kuukausien aikana heikentynyt todella paljon. Ja päätäkin särkee vähän liian helposti. Ja mitä taas tulee ruokapuoleen: kaikkea vihreää tekee mieli aivan hurjasti.

Perinteistä kiinalaista lääketiedettä opiskelleena muistan, että kello kolmen herätys voi kieliä maksan toimintahäiriöistä. Myös vihreän mieliteko osoittaa maksan suuntaan. Entäpä silmät? Taas katse kohdistuu maksaan: kiinalaisen lääketieteen mukaan maksan toimintahäiriöt heijastuvat silmiin. Silmäsairauksissa ja näköhäiriöissä tulisi aina hoitaa ennen kaikkea maksaa ja tukea sen toimintaa. Päänsärkyä ja sen ilmenemispaikkaa miettiessäni huomaan, että särkylinja kulkee sappiradan suuntaisesti ja pahin särkypaikka on kallonpohjassa olevassa sappiradan pisteessä (taas yhteys maksaan, sillä maksa vastaa sappinesteen tuotannosta).

Onko maksassani siis jotain vialla? Ei kyllä pitäisi olla, ainakaan jos luotetaan virallisen lääketieteen laboratoriomittauksiin. Parin kuukauden takaiset perusterveydenhuollon tutkimukset osoittivat maksa-arvojen ja muidenkin arvojen olevan erinomaisia. Myöskään minulla ei ole ruoansulatusvaivoja, turvotusta, voimakasta ihokutinaa tai muuta, joka yleensä luokiteltaisiin maksan toiminnan häiriöksi.

Virallisen koulutukseni lisäksi olen aina ollut kiinnostunut täydentävistä hoitomuodoista ja monesta sellaisestakin terapia- tai hoitomuodosta, joka virallisissa piireissä luokitellaan helposti ”hömpäksi”. Viikko sitten hakeuduin bioresonanssihoitoon, osittain pelkästä mielenkiinnosta. Olin kiinnostunut, mitä kaikkea sähköimpulsseihin perustuva, Keski-Euroopassa varsin laajasti käytettävä terapiamuoto osoittaa minusta ja kehostani.

Aivan huikeaa! En ollut kertonut itsestäni yhtään mitään hoitoon mennessäni enkä myöskään tuntenut hoitohenkilökuntaa, joten heillä ei ollut minkäänlaista tietoa minusta tai vaivoistani. Kolmen tunnin session aikana kone luki minua kuin avointa kirjaa: se kertoi tarkalleen, missä selkänikamissa minulla on ollut välilevyn pullistumia (totta), missä nikamassa on parhaillaan tulehdusta lievän hermopinteen ja kudosrasituksen vuoksi (totta), kuinka rintarankani on tukossa (totta) ja kuinka minulla on aika ajoin stressiperäistä rytmihäiriöitä (totta sekin). Kone kertoi myös, että verensokeritasoni laskee helposti liian matalalle (maksan toiminnasta johtuen). Terapeutti totesi humoristiseen sävyyn, että tästä johtuen olen ikävää seuraa retkellä, jos olen unohtanut välipalan kotiin. Totta. Kone analysoi (terapeutin välityksellä) minusta myös hyvin henkilökohtaisia asioita, joka oli todella hämmentävää, ja jota en nyt tässä lähde kertoilemaan. Ja kaikki täysin paikkaansa pitävää asiaa. Uskomatonta.

Entäpä maksa? Mittaus osoitti, että maksani on selvästi rasittunut. Samaan hengenvetoon kone lateli minusta totuuksia: alkoholin käyttö näyttää olevan hyvin vähäistä, huumeiden käyttöä ja tupakkaa ei lainkaan, myös lääkekuormitus maksalle hyvin vähäistä. Ruokavalio pääosin monipuolinen ja hyvä, rasvan aineenvaihdunnassa jotain ongelmaa, suoliston bakteerikanta hyvä, mutta liian suppea ja niin edelleen. Mielenkiintoista asiaa tuli paljon. Sen jälkeen alkoi ihmettely, miksi maksani on näin rasittunut?

Sitten päästiinkin varsin mielenkiintoiseen asiaan: ympäristömyrkyt. Kone osoitti, että olen altistunut vokkikaasuille (formaldehydille ja asetaatille) sekä ksyleenille, ja nämä haitalliset yhdisteet kuormittavat maksaani ja aiheuttavat tällä hetkellä häiriöitä sen toimintaan. Näitä aineita käytetään mm. liima-aineissa ja huonekalujen puuosissa. Sitten terapeutti kysyi, muistanko altistuneeni viime vuosina jossain yhteydessä liima-aineille tai maaleille. Tästä päästiin taas mielenkiintoiseen aiheeseen. Aiemmassa kodissamme (joka oli kotimme vielä muutama vuosi sitten) haistoin tuon tuosta liiman hajua, jota kukaan muu perheessämme ei haistanut. Olin siis todennäköisesti altistunut liima-aineille kodissamme aiemmin tehtyjen useiden remonttien yhteydessä. Tietysti tuuletimme asuntoa parhaamme mukaan, mutta nämä aineet ovat vahvoja kemikaaleja ja oma kehoni hyvin herkkä. Näin onnistuin saamaan maksaani aikamoisen yliannostuksen näitä haitallisia aineita, ja herkistyin niille. Aina välillä (vuosia remontin jälkeen) haistoin kodissamme liiman hajua, vaikka kukaan muu ei tätä haistanut.

Kun muutama viikko sitten pojallemme ostettiin uusi sänky, haisi sängyn puuosat nenässäni usean viikon ajan erittäin voimakkaasti. Terapeutin mukaan uusien huonekalujen puuosissa käytetään paljon yhdisteitä (vokkikaasuja), jotka nyt kuormittivat jo aiemmin liima-aineista kuormittunutta maksaani.

Kun mietitään (virallisen lääketieteen mukaan), mihin kaikkeen maksan toiminta liittyy, niin lista on pitkä. Maksa osallistuu merkittävästi ruoansulatukseen, se vastaa elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihdunnasta, ja poistaa myrkyllisiä aineita, lääkeaineita ja alkoholia. Maksa osallistuu myös hormonien tuotantoon ja säätelyyn, sekä veren hyytymistekijöiden tuottamiseen. Tämän lisäksi täydentävien hoitomuotojen osaajat tietävät, että iho-ongelmat, psoriasis, suolisto-ongelmat ja monet muutkin vaivat ja sairaudet liittyvät olennaisesti maksan toimintahäiriöön. Ja vielä kun muistettaisiin se, että jokainen meistä on yksilö. Esimerkiksi meidän perheessä minä herkistyin vokkikaasuille, mutta mieheni ei. Ja meistä kahdesta minulla on terveemmät ja maksaa säästävämmät elämäntavat, ja silti meikäläinen herkistyi. Jokaisen elimistöllä on yksilöllinen kyky poistaa myrkkyjä, muokata rasvahappoja tai polttaa rasvaa. On siis selvää, että yhdet ja samat ohjeistukset, suositusviitearvot tai neuvot eivät vain toimi.

Aika ajoin haikailen Keski-Eurooppaan; lämpimämmät talvet, raikkaampi ilma, kauniit alppimaisemat ja toimiva yhteistyö virallisen ja täydentävän terveydenhuollon välillä. Homeopatia, bioresonanssihoidot, vyöhyketerapia, luontaislääkintä. Kaikki nämä kuuluvat automaattisena osana sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn yhdessä virallisen linjan kanssa, ja lääkärit ja luontaishoitajat työskentelevät hyvässä yhteistyössä potilaansa parhaaksi.

Mutta onneksi meillä Suomessakin saa täydentävää hoitoa ja uusia huikeita kokemuksia, kun vaan uskaltaa etsiä, löytää ja hämmästyä. Itse sain maksani hoito-ohjeeksi homeopaattista maksalääkettä, bioresonanssihoitoa sekä hengitysharjoituksia. Ja kun vielä täydennän ohjeistusta omilla opeillani: luomuporkkanamehulla, luomuvihreällä, spirulinalla ja maarianohdakeella, niin eiköhän tästä vielä hyvä tule. Sen myös opin, että jos ja kun meille tulee joskus uusi huonekalu, on sen tultava kesäaikaan. Ensimmäiset pari viikkoa uusi tulokas saa tuulettua ulkona, kunnes siitä ei enää erity minkäänlaista hajua. Eikä näillä maksa-altistumilla ole myöskään aihetta asua enää koskaan remontin keskellä, saatikka työskennellä työtilassa, jossa on vokkikaasuja tai muita myrkkyjä.

”Olet sitä mitä syöt”, on vanha hyvä sanonta. Vielä parempi olisi: ”olet sitä mitä syöt, sulatat ja poistat”. Hyvin toimiva myrkynpoistojärjestelmä on ensiarvoisen tärkeä terveyden ylläpitäjä, ja maksa on siinä hommassa keskeisellä sijalla.

Taas tänään pyöräytin vihersmoothien verigreipistä, vuonankaalista, lehtikaalista ja orasjauheesta. Herkullista ja niin maksaystävällistä! Ja miten mukavalta tuntuikaan kuulla teinin huudahdus smoothieta tehdessä: ” Teet sä vihersmoothieta, saanks mä myös?” No aivan varmasti. Samoja remonttimyrkkyjä ollaan haisteltu koko perhe, joten jättimäiset määrät vihreää tullaan meillä kuluttamaan lähitulevaisuudessa vuorenvarmasti.

 



Tagit:
Kategoria: