Vähennä gluteenia, mutta älä kuitua

08.12.2016

shutterstock_215566318.jpg

Gluteenittomuus on ollut viime vuosien muotijuttu. Onko vähägluteenisesta ruokavaliosta todellisuudessa hyötyä vai onko se vain ajan henkeen kuuluva juttu? Voiko siitä jossain tapauksissa olla jopa haittaa, ja mikä muu kuin gluteeni voisi selittää mahdollisia hyötyjä? Tällaiset kysymykset mietityttävät monia, ja näitä kysytään usein myös ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

Monin tavoin hyödyllistä

Gluteenittoman ruokavalion suosio kansan keskuudessa alkoi siitä, kun vähägluteenisen ruokavalion huomattiin vähentävän vatsa- ja suolistovaivoja. Samoihin aikoihin jylläsi karppausinnostus laihduttajien ja fitnessurheilijoiden keskuudessa. Innostus levisi kaiken kansan keskuuteen, ja pian sen jälkeen lähes kaikista viljatuotteista tulikin jonkinasteisia syntipukkeja lähes mihin vaan vaivaan. On selvää, että vähäkuituinen viljatuote (kuten sekaleipä tai pulla) ja runsas hiilihydraattimäärä on terveydelle haitallista, mutta riittävä määrä kuitua sen sijaan on ensiarvoisen tärkeää terveydelle.

Gluteenin ja suolistovaivojen yhteydestä on saatu selvää tutkimusnäyttöä, ja moni kokee käytännössä vatsansa ja suolistonsa voivan paremmin, kun välttelee vehnää, ruista ja ohraa. Viimeisimpien tutkimusten mukaan osa vatsa- ja suolistovaivoista saattaakin johtua gluteenin sijaan herkkää suolistoa ärsyttävistä foodmap -yhdisteistä, joita vehnä, ohra ja ruis sisältävät melkoiset määrät. Aina syyllinen ei siis välttämättä olekaan gluteeni, vaan muut ravintotekijät.

Gluteeni yhteydessä myös lihas- ja nivelkipuhin

Gluteenittomuus koetaan usein muullakin tavoin hyödylliseksi. Iho, nivelet ja lihakset saattavat voida paremmin, jos gluteeni poistuu tai ainakin vähenee ruokavaliosta. Näitä yhteyksiä on tutkittu paljon vähemmän, mutta käytännössä moni kokee saavansa suurta helpotusta nivelkipuihin ja lihasjäykkyyteen, kun gluteenin määrä vähenee. Myös kehon tulehdukset voivat merkittävästi vähentyä; moni reumaatikko, astmaatikko, fibromyalgikko tai muuten vain lihas- tai nivelkipuinen voi paljon paremmin vähägluteenisella ruokavaliolla. Näitä yhteyksiä ei todennäköisesti selitetäkään foodmap –yhdisteillä, sillä harva saa nivelkipuja runsaasti foodmap -yhdisteitä sisältävästä parsakaalista, mutta rukiista ja vehnästä kylläkin.

Entäpä gluteenittomuuden haitat?

Mutta; entäpä sitten kun ruokavalio keikahtaa gluteenittomuuden seurauksena vähäkuituisuuteen? Gluteenittomuus ei koskaan saisi tarkoittaa kuidun vähäisyyttä. Sitä se valitettavan usein käytännön elämässä kuitenkin tarkoittaa.
Runsaskuituinen ruokavalio on monin laajoin tutkimuksin todistettu erittäin hyödylliseksi koko terveydelle. Kuidut ovat avainasemassa suoliston laajan ja terveen mikroobiston synnyssä, ja suoliston bakteerikanta vaikuttaa koko terveyteen. Kuitupitoinen ruoka pienentää suolistosyöpäriskiä ja monia muitakin syöpäriskejä, tasaa verensokeria ja estää makeanhimoa, sekä on hyödyksi sydän- ja verisuoniterveydelle ja painonhallinnalle.

Kuidun kanssamatkustajina kymmeniä bioaktiivisia yhdisteitä

Lisäksi kuitupitoinen ruoka-aine on itse asiassa paljon muutakin kuin kuitupitoinen tuote; kuidun mukana kulkee suuri joukko hyödyllisiä kanssamatkustajia: rautaa, sinkki, seleeniä, kaliumia, magnesiumia sekä lukuisia bioaktiivisia, hyödyllisiä yhdisteitä. Kun kuitu vähenee ruokavaliosta, vähenee usein myös näiden monien hyödyllisten suojaravintoaineiden saanti.

Joskus seuraukset vähäkuituisesta ruokavaliosta ovat todella dramaattisia. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla tapaa usein niukkaa ruokavaliota (ja usein myös gluteenitonta ruokavaliota) noudattavia nuoria, laihduttajia ja kuntoilijoita, jotka kärsivät väsymyksestä, makeanhimosta, hiusten lähdöstä, hormonitoiminnan häiriöistä, anemiasta, ummetuksesta ja mitä moninaisemmista vaivoista. Toki vaivojen syynä voi joskus olla muutkin tekijät, mutta useimmiten syy löytyy liian niukasta ruokavaliosta, johon gluteenittomuus saattaa johtaa.

Vähemmän gluteenia, enemmän kuitua

Vähägluteeninen ruokavalio voi auttaa moneen vaivaan; se voi hävittää ärhäkän refluksivaivan ja auttaa merkittävästi vatsa- ja suolistovaivoihin sekä nivelkipuihin ja lihasjäykkyyksiin. Siitä voi olla suurta hyötyä myös vakavampien sairauksien hoidossa kuten autoimmuunisairausten, diabeteksen, epilepsian ja skitsofrenian hoidossa. Näiden tekijöiden yhteydestä on yksittäisiä lupaavia tutkimustuloksia sekä paljon käytännön hyviä potilaskokemuksia. Mutta – gluteenittoman ruokavalion kanssa on syytä olla varuillaan, ettei tarkoitusperiltään hyödyllisestä jutusta tule haitallinen kokonaisuus.

Gluteenia on usein hyödyllistä välttää, mutta kuitua ei.
Ravintomaailma.fi –verkkopalvelusta löydät lisää turvallista ja luotettavaa ohjeistusta vähägluteenisen, mutta kuitupitoisen ruokavalion koostamiseen.Tagit:
Kategoria: