Kesäkiloja - ei välttämättä!

14.07.2022

shutterstock_110513843.jpg

 

Kesäloma on ihanaa aikaa, mutta moni harmittelee jo etukäteen ylimääräisiä kesäkiloja. Turhaa, sillä Suomen lyhyestä kesästä ja kesäherkuista pitää nauttia, ja välttää liiallista painontarkkailua. Välttämättä kesä ei tuo ainuttakaan lisäkiloa, jos mietitään vähän tarkemmin jääkaapin, lautasen, lasin ja grillin sisältöä.

Kesäkilot ovat taatut, jos lasiin pirskahtaa lähes jokaisena kesälomapäivänä energiapitoisia alkoholijuomia, jopa silloinkin jos viini tai siideri on kuivaa...Jos vain kerran, kaksi viikossa kohtuumäärinä, ja muina päivinä juodaan kaloritonta maustettua kivennäisvettä tai sitruunavettä, omatekoista jääteetä, jäisiä marjoja sisältävää raikasta marjavettä tai muita energiattomia juomia, ei lisäkiloja kerry juurikaan juomista. Alkoholi on todellinen kaloripommi; jo yksi lasi viiniä (2-3 ravintola-annosta viinilasin koosta riippuen) tai pari olutta sisältää noin 300-450 kcal energiaa. Yksi painokilo vyötäröllä on kaloreiksi muutettuna noin 7000 kcal, joten usein tissutteleva juo itselleen helposti useamman ylimääräisen kilon kesäkauden aikana. Runsas liikunta toki kuluttaa pois ylimääräisiä kaloreita, mutta jo 450 kcal:n kuluttaminen vaatii melko raskaan tai pitkän urheilusuorituksen.

Entä se grillaaminen? Grillaus on mukavaa puuhaa, ja onneksi grilliin voi laittaa paljon muutakin kuin makkaraa tai rasvaisia lihoja. Laadukas vähärasvainen filee, maissi, tuore ananas, herkkusienet, kasvispihvit, kesäkurpitsa…vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Kun grillataan pääruoaksi eikä sen lisäksi, ei grilliruoka välttämättä ole yhtään sen kaloripitoisempaa kuin muukaan ruoka. Tärkeää on kuitenkin muistaa myös kesällä, että lautaselle tarvitaan reilusti väriä; kasviksia ja raikasta salaattia isot määrät grilliruokien kyytipojaksi. Tällöin ruoka-annoksen kalorimäärä laimenee, mutta annoskoko pysyy suurena ja syömistä on paljon.

Kuusi oman kämmenen kokoista annosta väriä joka päivä on tavoite myös kesälomalla. Värimäärä lisääntyy mukavasti myös niin, että valitseekin välillä päivän pääateriaksi proteiinipitoisen lohi-, kananmuna- tai broilerisalaatin, jota täydentää reilulla annoksella raikasta ananasta, kirsikkaa tai vesimelonia. Kasvis- tai vegaaniruokailija voi valita proteiinin lähteeksi vaikkapa marinoidun tofun, joka sopii mukavasti raikkaisiin salaatteihin.

Kesäaikaan torilta ja kaupoista saa ihania kotimaisia kasviksia, herneitä, mansikoita ja muita marjoja. Tarjolla on myös ulkomaisia terveysherkkuja kuten tuoreita kirsikoita ja ihanan raikasta ananasta. Kun valitsee usein lautaselle tai välipalanälkään näitä värikkäitä antioksidanttipommeja, ei vatsaan mahdu enää kovin paljon kalorisempaa syötävää. Reilusti tuoretta nauttivan vatsa tosin saattaa oikutella ja turvotella suuresta kasvis-, herne- tai mansikkamäärästä, mutta ne ovat ohimeneviä juttuja ja vaa’alla mahdollisesti näkyvä pieni notkahdus ei näissä tapauksessa johdu rasvasta, vaan pian häviävästä nestekertymästä ja turvotuksesta. Välillä on hyvä helliä vatsaa ja suolistoa hyvin sulavilla ruoilla kuten kasvissosekeitoilla, höyrytetyillä kasviksilla ja kalalla, mustikkasmoothiella ja muilla hellävaraisilla ruoka-aineilla.

Jäätelö on ihana kesäherkku ja sitä kuluu suomalaisilla kesäaikaan runsaasti. Jätskitötterö silloin tällöin ei lisäkiloja tuo, mutta jokapäiväinen jäätelöllä herkuttelu on sitten jo toinen juttu. Jos haluaa päivittäisen kesäjäätelönsä, parempi vaihtoehto on ostaa pakastimeen pikkupuikkoja tai vaniljajäätelöä (marjojen kanssa) kuin toffee- ja triplasuklaahuurrettuja jättipuikkoja.

Kesällä on hyvä muistaa myös säännöllinen ateriarytmi. Niin tutulta ja ehkä tylsältäkin kuin se kuulostaa, niin tottahan se on: säännöllinen syöminen on A ja O painonhallinnalle, vireystilalle ja oikeastaan koko terveydelle. Kesälomalla aterioiden kellonajat heittää ja niin ne saavatkin heittää, mutta jatkuvaa napostelua tai liian pitkiä ateriavälejä kannattaa välttää, sillä se kostautuu. Jonkin verran kannattaa myös miettiä yksittäisten aterioiden koostumusta; ettei syödä tai juoda pelkkää verensokeria heilauttavaa ja uutta nälkää aikaansaavaa hiilihydraattia, ja että hiilarimäärä pidetään maltillisena, mutta kuidunsaanti riittävänä. Kasviksia ja marjoja voi napostella niin paljon kuin jaksaa ja haluaa, mutta muita ruokia ei ihan miten vaan kannatakaan popsia. Ainakaan siinä tapauksessa, jos haluaa välttyä kesäkiloilta, väsymykseltä ja ruoansulatusvaivoilta. Ravintomaailma.fi –verkkopalvelusta löytyy muun muassa turvallinen ja tehokas VS-dieetti avuksi tasaiseen verensokeriin, painonhallintaan ja parempaan jaksamiseen. Laajemmin terveys- ja painonhallintaohjeistusta haluavan kannattaa tutustua edulliseen kokonaispakettiin (kaikki Ravintomaailma.fi -palvelun ohjeistukset alehintaan), josta lisätietoa löytyy www.ravintomaailma.fi -sivuston "Palvelupaketit" -sivulta.

Nautitaan kesästä sekä raikkaista ja tuoreista kesäherkuista. Lämmintä ja rentouttavaa kesää kaikille!

 

      Kategoria: