Taustaa minusta:

pirjo-saarnia.jpgOlen Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri ja ravintokirjailija. Olen toiminut ravitsemuksen alalla noin 20 vuoden ajan. Elämäntehtäväni on saada ihmiset voimaan paremmin ja onnistumaan ruokailu- ja painonhallintatavoitteissaan.

Olen kirjoittanut kymmenen ravintokirjaa ja yli sata ravintoartikkelia. Lokakuussa 2022 sain Tietokirjailijapalkinnon tunnustuksena laaja-alaisesta tietoteostuotannostani. Toimin Kotilääkäri -lehden ravitsemusasiantuntijana, ja olen tehnyt paljon yhteistyötä mm Hyvä Terveys -lehden, ET-lehden ja Me Naiset Sport –lehden kanssa.

Työskentelen lääkäriasemilla (nykyään etänä), kirjoitan ja pidän verkkokursseja. Olen ollut mukana Kaappaus Keittiössä -televisiosarjassa, ja tehnyt paljon valtakunnallista ravitsemusyhteistyötä.

Yhteistyökumppaneitani em. lisäksi ovat olleet Suomen Taitoluisteluliitto, varusmiesten terveyden edistämisen -projekti, Hyvinvointia Pellavasta -projekti, Suomen Kesäyliopistot, SantaSport sekä lukuisat muut tahot.

Ruokavalio-ohjeistuksen tulee olla turvallista, miellyttävää ja arjessa toteutettavaa

Internet ja koko maailma on täynnä erilaisia ravitsemusohjeistuksia. Olemme yksilöitä, ja samat ohjeistukset harvoin toimivat yhtä hyvin kaikilla meistä. Osa voi hyvin vähäisemmällä hiilihydraattimäärällä, joku toinen voi paremmin maitotuotteita tai gluteenia välttelemällä.

Sopiva ja toimiva ruokavalio ja hyvä ravitsemus on aina monen komponentin kokonaisuus. Omissa ohjeistuksissani olen pyrkinyt laatimaan mahdollisimman monipuolisen kokonaisuuden, joilla päästään hyviin tuloksiin, turvallisesti ja miellyttävällä tavalla.

Jos ruokavaliosta jätetään pois jotain oleellista, on samat ravintoaineet osattava korvata vastaavan ravintosisällön omaavilla tuotteilla. Muutoin hetken helpotusta tuova ruokavalio voi pidemmällä aikavälillä suistaa täysin vikaraiteille. Jos lisäkuormana on kroonisia sairauksia, voivat väärät ohjeistukset olla kohtalokkaita.

Uutta ravitsemustutkimustietoa tulee lisää huimaa vauhtia. On tärkeää pysyä mukana luotettavassa tutkimustiedossa, sillä oikein hyödynnetty ja luotettava tieto ei lisää tuskaa, vaan pikemminkin auttaa pääsemään hyviin tuloksiin niin terveyden kuin painonhallinnan osalta.

Virallisen koulutukseni lisäksi olen kiinnostunut täydentävistä hoitomuodoista ja luontaislääketieteestä. Olen terveellä tavalla ammattiylpeä virallisesta ravitsemustieteen koulutuksestani ja pitkästä, lähes 20 vuoden työkokemuksestani ihmisten ravitsemuksen parissa. En kuitenkaan kulje silmälaput silmillä julistamassa lautasmallin ilosanomaa, koska minusta lautasmalli ei sellaisenaan toimi kevyesti liikkuvalla, istumatyötä tekevällä henkilöllä.

En luonnollisesti myöskään kannata ihmedieettejä tai niukkoja ja yksipuolisia proteiinidieetteja. Käytännön työ ja tutkimustiedon hyödyntäminen on näyttänyt vakuuttavasti, että liian proteiinipainotteinen ruokavalio muuttaa suoliston mikrobikantaa haitalliseen suuntaan. Tällä on merkittävä vaikutus koko terveyteen ja myös pidempiaikaiseen, pysyvään painonhallintaan. Kultainen keskitie on se tie, jolla saadaan parhaita tuloksia sekä painon että terveyden osalta. Turvallisesti, miellyttävästi ja pysyvästi.

Mahdollisimman vähän prosessoitu lähiruoka, kotimaiset marjat ja terveyttä edistävät rasvat ovat lähellä sydäntäni. Ravitsemusneuvontani on saanut paljon kiitosta, koska ohjeistukseni on asiakkaiden mukaan käytännönläheistä, selkeää ja miellyttävää.

Elämäntehtäväni on auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Tervetuloa mukaan parantamaan omaa terveyttä ja jaksamista!

Lisätietoa ja minusta ja ravitsemuspalveluistani osoitteessa: www.pirjosaarnia.com