pirjo-saarnia.jpg

Ensimmäisen kerran kiinnostuin matala-asteisesta tulehduksesta jo yli 10 vuotta sitten kun mietin nivelkipujen, atooppisen ihottuman ja piilevän tulehduksen yhteyttä. Myöhemmin kiinnostukseni matala-asteiseen tulehdukseen lisääntyi siinä määrin, että kirjoitin aiheesta kirjan, joka julkaistiin vuonna 2019. Sen jälkeen tulehdukseen liittyviä tutkimuksia on tullut valtavasti lisää. Tänä päivänä tiedetään yhä selvemmin, että matala-asteinen tulehdus liittyy vahvasti koko terveyteen - niin sairausriskeihin kuin jo olemassa olevien sairauksien oireisiin.

Jos pitäisi nimetä yksi tärkeimmistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä, olisi se ehdottomasti matala-asteiseen tulehdukseen vaikuttaminen (yhdessä verensokerin kanssa). 

Matala-asteinen tulehdus on kaikkien kroonisten sairauksien ja oireiden taustalla. Jos kehossa on paljon piilevää tulehdusta, on sillä suora linkki myös veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan - myös kiputiloihin, jopa masennukseen. Jokaisen ihmisen kehossa on tulehdusta, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Elintapojen lisäksi tulehdusvoimakkuutteen vaikuttavat omat geenit ja kudosten tulehdusalttius. Myös vähäisempää tulehduskuormitusta kannattaa hoitaa ja vähentää, sillä tulehduksella on totisesti "näppinsä pelissä" ihan joka asiaan.

 

Matala-asteinen tulehdus on monessa mukana

Piilevän tulehduksen merkit voivat olla moninaisia: kolesteroli-, verensokeri- tai verenpainearvot kääntyvät nousuun, kiputilat voimistuvat, migreeniä esiintyy yhä useammin ja masennuskin nostaa päätään. 

Tulehdusta lisäävät monet sellaisetkin tekijät, joita moni ei ehkä tule ajatelleeksi. Esimerkiksi kotikeittiössä saattaa vahingossa syntyä tulehdusruokaa tai lounasruokalan ruoka voi aktivoida tulehdussoluja. Liian vähäinen liikunta lisää tulehdusta, mutta yhtä lailla liian voimakastehoinen liikunta. Myös suolistomikrobistolla on omat vaikutuksensa, samoin verensokeritasolla - tulehduksen hillitsemiseen vaikutetaan kokonaisvaltaisesti ja monella eri tekijällä.

Kun oppii näkemään oman tilanteensa ja vaikuttamaan laaja-alaisesti oman tulehduskuormituksensa hillitsemiseen, alkaa tapahtua monia hyviä asioita. 

 

Lue lisää