Räjäyttääkö SIRT-dieetti kesäkilot pois?

27.07.2016

shutterstock_254152555.jpg

Räjäyttääkö SIRT-dieetti kesäkilot pois?

 

Monissa naistenlehdissä kohutaan nyt SIRT-dieetistä. Sen luvataan suorastaan räjäyttävän ylimääräiset kilot pois; luvassa on jopa 3,2 kilon painonpudotus viikossa. Mikä ihmeen SIRT-dieetti, mihin se perustuu ja onko siihen uskominen?

 

Sirt-dieetin sanotaan perustuvan sirtuiinimolekyyleja aktivoivien tiettyjen ruoka-aineiden aikaansaamaan aineenvaihdunnan vilkastumiseen ja rasvanpolttoon. Sirt-dieetissä syödään ja juodaan paljon vihreää (lehtikaalia, persiljaa, selleriä, rucolaa ja lipstikkaa), sekä syödään laihduttajalle sopivaa kananrintaa ja lohta. Kalorimäärä ensimmäisinä päivinä on vain noin  1000 kilokaloria, ja seuraavina päivinä noin 1500 kcal.

 

Sirtuiinit eivät sinällään ole mikään uusi asia; tiedemaailma löysi ne jo vuosituhannen vaihteessa. Sirtuiinit vaikuttavat todellakin muun muassa aineenvaihduntaan ja glukoosimetaboliaan, joten sinällään dieetin tausta on faktaa. Nykytiedon mukaan nisäkkäillä esiintyy seitsemän erilaista sirtuiinia, joista tiedemaailmassa eniten tutkittu SIRT 1 säätelee aineenvaihduntaa ja elinikää. Mutta; vaikka sirtuiinit tutkitusti ovat yhteydessä aineenvaihduntaan ja painoon, ei luotettavaa tutkimustietoa Sirt-dieetissä käytettyjen ruokien laihduttavasta vaikutuksesta juurikaan ole olemassa.

 

Sirt-dieetin laihduttavan vaikutuksen kerrotaan perustuvan aineenvaihduntaa piiskaaviin ja laihduttaviin (yllä mainittuihin) ruoka-aineisiin. Tässä kohtaa on pakko todeta, että tämän dieetin laihduttava vaikutus perustunee pääosin erittäin vähäkaloriseen ruokavalioon; jos 60-90 –kiloinen henkilö syö kolmen päivän ajan vain 1000 kcal ja dieetin ohjeiden mukaisesti myös kuntoilee, on lähes jokaisella edessä 1-3 kilon laihtuminen päivässä. Satakiloiselta nesteitä häviää useamman kilon verran päivässä, ja kevyemmältä hieman vähemmän. Kun taas katsotaan tutkimustietoa, tiedetään, että aineenvaihduntaan vaikuttavat sirtuiinit aktivoituvat vähäkalorisella ruokavaliolla eli kalorirajoituksella. Eli mahdollisesti hyödylliset sirtuiinit saadaan aktiiviseksi oikeastaan millä vaan laihdutusruokavaliolla, jossa syödään vähemmän kuin kulutetaan. Sirtuiinien aktivoimiseen ei siis tarvita mitään erityisdieettiä tai tiettyjä ruoka-aineita, ainakaan tämänhetken tutkimustietoon nojaten.

 

Mutta; kokonaan en todellakaan tyrmää tätä diettiä. En tyrmää mitään sellaista dieettiä, jossa on paljon vihreää kuten lehtikaalia, selleriä tai persiljaa. Toki varoituksen sana on tässä kohtaa annettava Marevan-lääkitystä käyttävälle, sillä hänelle runsas vihreän syöminen voi olla haitallista (ellei osaa tasapainoilla esimerkiksi vihreää sisältävän K-vitamiinin ja kalaöljyn kanssa).

 

Runsas tuoreen vihreän syöminen on lähes poikkeuksetta erittäin hyödyllistä. Oman kokemukseni mukaan tietyissä ruoka-aineissa on jopa jotain kiehtovaa ja voimakkaasti vaikuttavaa; jotain sellaista, jonka tuntee toimivan tehokkaasti omassa kehossaan, vaikka tiedeyhteisö ei näekään siinä olevan lähes mitään hyödyllistä. Tällaisia ruoka-aineita ovat muun muassa varsiselleri ja lehtikaali. Päivittäinen tuorevihersmoothie tuntuu antavan ekstrapotkua aineenvaihdunnalle ja tuovan puhtia päivään. Tämä asia tuntuu olevan faktaa monen elämässä (myös omassani), vaikka tätä asiaa ei olekaan tieteellisesti todistettu.

 

Jos haluat laihduttaa kesäkiloja Sirt-dieetillä, ei se varmasti ole mikään huono valinta laihdutusruokavalioksi. Tärkeää on kuitenkin huolehtia siitä, että vähäproteiinisia päiviä ei ole liikaa, koska proteiinin puute laihduttaa haitallisesti lihasmassaa. Lihaksista laihtuminen kostautuu myöhemmin painonhallinnassa ja on muutenkin haitallista kaikenlaiselle jaksamiselle. Jos haluat turvallisen ja miellyttävän ”mukaellun SIRT-dieetin”, olen laatinut Sinulle sellaisen ja löydät sen (ja monia muitakin turvallisia ja tehokkaita laihdutusruokavalioita) Ravintomaailma.fi –verkkopalvelusta.

 

 

 

 

 Tagit:
Kategoria: