Oletko sinäkin hiilihydraattiherkkä?

31.01.2024

hiilariherkkyys.jpg

Uusin 11.ravintokirjani on juuri ilmestynyt. Kirjan nimi on "Hiilariherkkyys - tietoa ja reseptejä". 

Vuosien varrella vastaanotollani on ollut paljon henkilöitä, jotka ovat arvelleet olevansa herkkiä hiilihydraateille. Osa puolestaan ei ole ymmärtänyt hiilihydraattien ja oireiden välistä yhteyttä, sillä perusterveydenhuollossa tehdyt sokerimittaukset ovat osoittaneet normaalilukemia. Hiilihydraattiherkkyyttä ei perusterveydenhuollon mittaukset kuitenkaan osoita, jonka vuoksi moni on jäänyt epätietoisena miettimään, mistä mahtaa olla kyse.

Hiilariherkän oireet voivat olla yleistä outoa ja huteraa oloa, nopeasti ilmaantuvaa uutta näläntunnetta, voimakasta makeanhimoa, herkästi ilmaantuvaa päänsärkyä tai vatsan turpoamista runsashiilihydraattisen ruoan jälkeen. Jollakin oireet ovat voimakkaampia ja ne ovat muistuttavat sydänoireita tai matalan verenpaineen oireita: voimakasta huimausta, kylmänhikea ja huonoa oloa. 

Tutkimusten mukaan hiilihydraattiherkkyys on hyvin yleistä, vaikka siitä puhutaan toistaiseksi melko vähän. Tässä kohtaa lienee paikallaan mainita, että hiilihydraattiherkkyydellä en tarkoita sitä, että kaikki hiilihydraatin lähteet olisivat haitallisia; oleellisempaa on ymmärtää enemmän hiilihydraatin määrästä, ruoan rakenteesta ja verensokerijarruista, jotka kaikki ovat tärkeitä asioita hiilariherkkyyttä hoidettaessa - tästä kaikesta kerron lisää kirjassani. Jopa noin neljännes terveistä ihmisistä reagoi ruoan hiilihydraateille keskimääräistä voimakkaammin. Suomalaisväestössä onkin todettu muita väestöjä enemmän sokeriaineenvaihduntaan osallistuvan PEPCK-C -entsyymin puutetta. Puutoksen vakavuusaste vaihtelee merkittävästi, ja osalla puutos on lievää ja pienemmällä osalla oireena voi olla jopa tajunnan menetys verensokerin laskiessa vaarallisen alas. Näillä henkilöillä ei kuitenkaan kyse ole diabeteksestä ja perusterveydenhuollon sokerimittaukset osoittavat normaalia.

Itsekin kuulun hiilihydraattiherkkien ihmisten joukkoon. Tämän ymmärtäminen toi paljon helpotusta arkeen ja olotilaan. Tasaisempi olo, parempi syömisen hallinta ja harvemmin ilmaantuvat päänsärkykohtaukset ja turvotus ovat ainakin itselläni havaintoja, joita pieni verensokerioppi ja oman kehon sokeriaineenvaihdunnan ymmärtäminen on aikaansaanut. On sanomattakin selvää, että painonhallintakin helpottuu huomattavasti, kun makeaa tai ylimääräistä syötävää ei tee mieli liiaksi. Hiilihydraattiherkkyyteen ratkaisuna ei tarvitse olla totaalisokerikielto, tiukka karppaus tai ketogeeninen ruokavalio, vaan riittää se, että oivaltaa olevansa hiilihydraattiherkkä ja opettelee perusasioita ruoan ja verensokerin yhteispelistä sekä oppii ymmärtämään oman kehon yksilöllistä sokeriaineenvaihduntaa. Siinä kaikessa uusin kirjani voi olla kullanarvoisena tukena, antaen paitsi luotettavaa ja turvallista tietoa, myös monia käytännön ateriamalleja ja vinkkejä - aina kotiruokailusta ravintolaruokailuun.

Uusinta kirjaani voit ostaa useimmista kirja- ja nettikaupoista (mm Adlibris, Suomalainen, Prisman verkkokaupat). Kirjapajan verkkokaupasta löydät myös kirjani edulliseen hintaan: 

https://lkkp.kauppakv.fi/sivu/tuotehaku/?action=search&search=hiilariherkkyysKategoria: