Herkuttele itsesi terveemmäksi

22.09.2016

terveellisempia-herkkuja-kansi (3).jpg

Ravitsemusterapeutin työssäni tapaan viikoittain ihmisiä, jotka haluaisivat leipoa, valmistaa raakakakkuja ja herkutella, mutta eivät uskalla tehdä niin peläten kohoavia rasva- ja sokeriarvoja tai painolukemia. Monella keski-ikäisellä on taakkanaan korkeat veren rasva- tai sokeriarvot, joita väärien herkkujen syöminen huonontaa entisestään.  

 

Ravintotietotulva hämmentää

Tänä päivänä ravintotietotulva on valtaisa. Moni maallikko on sekaisin, mihin tietoon uskaltaa ja voi luottaa; ja varsinkin silloin, jos terveyden kanssa on haasteita. Yhtenä päivänä ylistetään suklaata ja voita, ja toisena päivänä niistä varoitellaan. Välillä media intoutuu kehumaan kookoksen ja voin terveyshyötyjä, mutta useimmat luotettavat tutkimukset kuitenkin ovat usein toista mieltä. On hyvä muistaa, että tutkimuksia on moneen lähtöön. Jokainen lehdessä julkaistu tutkimustulos ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi luotettava tai oikein toteutettu tutkimus. 

 

Jos mietitään vaikkapa suosittua kookosrasvaa tai voita, niin molemmissa rasvoissa on sekä hyvät että huonot puolensa. Hyvänä puolena muun muassa näiden rasvojen hyvä kuumuudenkestävyys, joka puolestaan on varsin tärkeä asia matala-asteista tulehdusta mietittäessä. Ruokien ja erityisesti rasvojen kuumentamisen vaikutuksista on puhuttu melko vähän, vaikka kyseessä on erittäin tärkeä asia. Lähes jokaisen kroonisen sairauden taustalla piilee matala-asteinen tulehdus, joka voimistuu väärillä ruokavalinnoilla ja erityisesti vääriä rasvoja kuumennettaessa.

Huonona puolena näissä rasvoissa on niiden runsas kovan rasvan määrä. Kova rasva ei automaattisesti ole paha asia, mutta asia muodostuu haitalliseksi ja ongelmalliseksi silloin, kun koko ruokavalion rasvapaketti heilahtaa liiaksi kovien rasvojen puolelle, plus tietysti tähän yhdistettynä suomalainen geeniperimä. Käytännön ravitsemustyötä pitkään tehdessäni voin vakuuttaa, että suurimmalla osalla suomalaisista rasvakokonaisuus on vahvasti kovien rasvojen puolella, sillä ruokavalioon putkahtelee kovia rasvoja ja usein myös transrasvoja yllättävän paljon piilorasvoina, myös ilman runsasta kookoksen tai voin käyttöä. 

Entä sitten pehmeä rasva; onko se aina terveellistä? Ei välttämättä. Useimmat pehmeät, kuumentamattomat rasvat ovat hyödyllisiä, mutta esimerkiksi kovissa lämpötiloissa kuumennettu auringonkukka- tai rypsiöljy tai kevytmargariini eivät totisesti terveyttä paranna. Laajojen luotettavien terveystutkimusten mukaan pehmeä rasva oikein nautittuna ja käsiteltynä parantaa terveyttä, kova rasva ei. Keski-ikäistä ajatellen ongelmia syntyy juuri näiden rasvojen epäsuhdasta: kovan ja pehmeän rasvan välisestä suhteesta yhdistettynä tulehdustekijöihin. Taas kerran kultainen keskitie on se paras tie rasvojenkin käytössä, aivan samoin kuin se on paras tie koko ruokavaliossa ja oikeastaan koko elämässä.

 

Syötkö tulehdusruokaa?

Matala-asteinen tulehdus lienee yksi tärkeimmistä terveyteemme vaikuttavista tekijöistä. Aihe on tärkeä, mielenkiintoinen ja erittäin monisäikeinen. Tulehdukseen vaikuttaa moni tekijä, ja ruoka on niistä yksi. Jokainen syömämme ateria aiheuttaa kehossamme jonkinasteisen tulehduksen, sillä niin kuuluukin tapahtua. Mutta valitessamme vääriä tuotteita, vääriä rasvoja, voimakkaasti prosessoituja tai ravintoköyhiä ruokia, aiheutamme kehoomme voimakkaan matala-asteisen kroonisen tulehduksen, joka lisää useimpien vakavien sairauksien riskiä ja voimistaa jo olemassa olevien sairauksien oireita.  

 

Usein ravintoasioissa kuten elämässä muutenkin takerrutaan liiaksi pikkuasioihin eikä nähdä kokonaisuutta. Kun puhutaan rasvoista ja niiden terveysvaikutuksista, pitäisi tarkastella koko ruokavalion rasvapakettia, ei vain yksittäistä tekijää.Esimerkiksi kookosöljyyn valmistettua raakakakkua voi huoletta syödä vaikka joka päivä, jos samanaikaisesti syö päivittäin reilusti pähkinöitä, siemeniä ja kuumentamattomia öljyjä. Aika monelta suomalaiselta nämä pehmeän rasvan lähteet riittävinä määrinä kuitenkin puuttuvat ja niitä nautitaan aivan liian vähän, jolloin kookosöljyä tai voita pursuava herkku saa kolesteroli- ja sokeriarvot nousukiitoon. Näin tapahtuu usein vasta keski-iässä tai lähellä keski-ikää, ja juuri tässä iässä eletään vaihetta, jolloin riskit kroonisiin ja perimässä oleviin sairauksiin ovat suurimmillaan. Nuori ihminen voi usein syödä ja herkutella lähes miten vaan ilman terveyshuolia, ja usein kuuleekin erilaisia ylistyslausuntoja muotidieeteistä tai -tuotteista juuri nuorten ihmisten taholta.   

Terveellisempiä herkkuja vaikkapa päivitäin

Ihminen on luotu syömään makeaa, ja parhaimmillaan makea tuottaa nautintoa ja hyvää oloa. Miksei siis valmistettaisi herkkujamme niin, että syödyt herkut eivät millään muotoa huononna terveyttä tai aiheuta paino-ongelmia, vaan pikemminkin parantaa terveyttä ja pitää painolukemat kurissa? Myös tällaisia herkkuja on, ja ne voivat kuulua jokaisen herkuttelijan elämään.

Herkkujen terveellisyyteen voidaan vaikuttaa rasvojen lisäksi monella muullakin tekijällä. Myös minä itse monen suomalaisen tavoin omaan perimän korkeille kolesteroliarvoille, mutta siitä huolimatta haluan ehdottomasti herkutella kohtuullisesti joka ikinen päivä. Makea kuuluu elämään eikä siitä tarvitse luopua tai tuntea huonoa omaatuntoa. Kun valmistaa herkkunsa terveellisemmin, voi huoletta ja hyvällä omallatunnolla nauttia makeista ja suolaisista herkuista; ilman kohoavia kolesteroli- tai sokeriarvoja tai kipuavia painolukemia.  

Jos haluat selkeyttä ravintoviidakkoon ja terveellisempiä herkkureseptejä, etsi käsiisi uusin viides ja juuri ilmestynyt ravintokirjani "Terveellisempiä herkkuja". Olen kirjoittanut sen avuksi kaikille niille lukuisille suomalaisille, jotka omaavat geeniperimän korkeille rasva- ja sokeriarvoille. Sekä kaikille niille, jotka kamppailevat painonsa tai herkän suolistonsa kanssa, ja siitä huolimatta haluavat herkutella ja saada makealla tai suolaisella pientä luksusta arkeen ja viikonloppuun.

Uutta kirjaani myydään tällä hetkellä useimmissa nettikaupoissa ja Viisas Elämä Oy:llä. Voit tiedustella kirjaa myös minulta, jos haluat siihen omistuskirjoituksen. Ravintomaailma.fi -verkkopalvelusta löydät myös osan tässä kirjassa olevista terveellisemmistä herkkuresepteistä. 

Herkutellaan itsemme terveemmäksi, vaikkapa joka ikinen päivä. 

 Tagit:
Kategoria: