Jos laihdutat, laihduta viisaasti

07.01.2017

shutterstock_107843357.jpg

Vuodenvaihteen herkuttelut ja vähäisempi liikunta ovat saattaneet tuoda vyötärölle kilon jos toisenkin. Moni haluaa näistä ylikiloista eroon mahdollisimman nopeasti, ja joskus lähes hinnalla millä hyvänsä. Väärällä laihdutustavalla voi kuitenkin olla ikäviä seurauksia; vääristynyt suoliston mikrobikanta, tulehduksen lisääntyminen, lihaskato, ravintoainepuutokset ja väsymys, ja jopa vakavampien sairausriskien kasvaminen.

Hyvä, paha karppaus

Karppaaminen eli hiilihydraattien välttäminen ja runsasproteiininen ruokavalio on suosittu ja usein myös tehokas laihdutustapa. Se usein toimiikin hyvin ja paino lähtee nopeasti laskusuuntaan; ensin kehosta poistuu nestettä ja sen jälkeen myös rasvaa. Harva onnistuu laihduttamaan runsashiilihydraattisella ruokavaliolla, ja tottahan on, että runsas hiilihydraatin nauttiminen ei ole terveydelle hyödyllistä. Mutta, ei ole myöskään vähäkuituinen tai liian proteiinipitoinen ruokavalio.

Kultainen keskitie on paras tapa myös laihdutettaessa. Järkevästi toteutettuna vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla todella terveellinen ja painolle suotuisa. Ikävän usein vastaanotolla tapaa kuitenkin henkilöitä, joilla on takanaan useamman vuoden kestänyt väärin toteutettu, vähäkalorinen karppausruokavalio. Seurauksena on ravintoainepuutoksia, jojoilua painon kanssa, aineenvaihdunnan ongelmia, vatsa- ja suolistovaivoja, tulehduksia sekä jossain tapauksissa myös vakavia sairauksia. Väärin toteutettu karppaus johtaa herkästi myös happo-emästasapainon vääristymiseen, joka on useiden elimistön häiriötekijöiden taustalla. Toki vakavasti voi sairastua myös hyvistä elämäntavoista riippumatta. Usein kroonisten sairauksien taustalla kuitenkin on tärkeiden sairauksilta suojaavien ravintoaineiden vähäistä saantia, kuten lignaanin ja antioksidanttien, kroonistunutta tulehdusta sekä suoliston liiallista läpäisevyyttä.

Suoliston mikrobisto mukana painonhallinnassa

Terveellä ja monimuotoisella suolistomikrobistolla on tärkeä merkitys myös painonkehitykseen. Uusimpien tutkimusten mukaan monella ylipainoisella on normaalipainoisia suppeampi suolistomikrobisto, joka voi olla seurausta yksipuolisesta ruokavaliosta ja monissa tapauksissa myös antibioottien liikakäytöstä. Vähäkuituinen ja viljaton ruokavalio on yksi tekijä, joka lisää riskiä liian suppealle suolistomikrobistolle ja vaarantaa myös tärkeän lignaanin saannin. Vähäinen hapanmaitovalmisteiden käyttö (huom. ei kuitenkaan maidon käyttö) on toinen tekijä. Liian runsas proteiinin saanti on kolmas tällainen tekijä.

Varo liiallista proteiinikuormaa

Uusimpien tutkimusten mukaan liian runsaan proteiinikuorman myötä useita grammoja proteiineja jää imeytymättä, ja tämä johtaa epäsuotuisien aineenvaihduntatuotteiden syntymiseen ja vääristyneeseen suolistomikrobistoon. Kun tähän yhdistyy (varsin yleinen) suoliston liiallinen läpäisevyys eli ns. vuotava suoli sekä länsimaisen tulehdusruoan syöminen, on väylä kroonisille sairauksille sekä jatkuville paino-ongelmille pedattu.

Syö tulehdus kuriin

Ylipainoon liittyy lähes aina myös matala-asteinen tulehdus. Lihominen häiritsee energiaa polttavien mitokondrioiden toimintaa rasvakudoksen soluissa sekä sotkee koko elimistön normaalitoimintaa. Syöty energia ei kulu normaalilla tavalla vaan kertyy helpommin rasvaksi, lihomiskierre jatkuu ja rasvakudoksen sekä koko kehon tulehduskuorma kasvaa. Vaikka tulehduksen taustalla voi olla monia tekijöitä, on ruokavalio yksi tärkeimmistä. Väärä ruoka aiheuttaa tulehdusta, mutta onneksi asia menee myös toisin päin; ruoalla on mahdollista sammuttaa tulehdusta, parantaa suoliston kuntoa sekä vaikuttaa suotuisasti myös painoon.

Jos vuodenvaihteen aikana olet kerryttänyt itsellesi pari ylimääräistä kiloa, älä vaivu epätoivoon. Suurin osa nopeasti kertyvistä kiloista on ylimääräistä nestettä, joka lähtee vähitellen kevennettyjen ja värikkäämpien aterioiden ja runsaamman liikunnan myötä. Mutta, jos haluat ja näet tarpeelliseksi laihduttaa, tee se järkevästi. Aloita laihduttaminen suoliston hoitamisella ja tulehduksen sammuttamisella, Jos karppaat, älä ahmi proteiineja liiaksi, muista kuidut ja hapanmaitotuotteet sekä tulehdusta sammuttavat marjat. Terve suolisto ja sen monimuotoinen bakteerikanta, sekä tulehduksen sammuttaminen tuovat hyviä tuloksia sekä terveydelle että painonhallinnalle.

 

  

      

  Tagit:
Kategoria: