Herkän suolen FODMAP; haittaa vai hyötyä?

02.11.2017

shutterstock_107843357.jpg

 

ESS uutisoi tällä viikolla, kuinka suositusta Ärtyvän Suolen Oireyhtymän hoitoon tarkoitetusta FODMAP-ruokavaliosta voi olla haittaa, jos sitä noudatetaan liian pitkään tai yksipuolisesti. Fodmap –ruokavaliossa vältellään muun muassa gluteenia sisältäviä viljoja (ruis, ohra, vehnä), laktoosia sekä useimpia kasviksia ja kivellisiä hedelmiä. Ärsyttävistä ruoka-aineista karsittu Foodmap usein rauhoittaakin herkkää suolistoa. Kuitenkin väärin tai puutteellisesti toteutettuna se voi viedä ojasta allikkoon. 

Uusimpien tutkimuksien mukaan rajoitetut ruokavaliot, kuten Fodmap, Karppaus ja useimmat gluteenittomat ruokavaliot muuttavat haitallisesti suoliston mikrobikantaa kaventamalla mikrobikirjoa sekä ruokkimalla väärien bakteerien kasvua. Hyödyllisten Bifidobakteerien määrä vähenee, ja haitallisten, tulehdusta lisäävien Enterobakteerien määrä kasvaa. Tiedetään, että kapeakirjoinen suolistomikroobisto on sekä sairaus- että ylipainoriskiä lisäävä tekijä. Vastaavasti laajakirjoinen suoliston mikroobisto on terveyttä edistävä tekijä.

Suoliston hyvillä asukeillamme on ällistyttävän moninaisia terveysvaikutuksia. Mikroobistomme vaikuttaa lähes kaikkeen, aina suolen toiminnasta mielialaan, sokeriaineenvaihduntaan, painonhallintaan ja immuunitoimintaan saakka. On hämmästyttävää, kuinka yli 90 prosenttia mielialaan vaikuttavasta serotoniinista tuotetaan suolistomikroobiston toimesta, ja jopa 70 prosenttia immuunijärjestelmämme soluista sijaitsee suolistossa.

Mutta mitä sitten voisi tehdä parantaakseen omaa suolistomikroobistoaan? Onneksi voimme tehdä paljon, ja hyvinkin yksinkertaisia asioita. Isovanhempamme hapattivat ruokia, joivat kefiiriä, söivät marjoja ja popsivat housunlahkeeseen pyyhkäistyjä multaporkkanoita. Näin kannattaisi meidänkin tehdä. Ruokahygienia ja -turvallisuus ovat tärkeitä asioita, mutta liiallisuuteen mentäessä hyödyt kääntyvät haitoiksi. Katse tulee kiinnittää myös antibioottien käyttöön. Antibiootit pelastavat ihmishenkiä, mutta liiallisesti ja turhaan syötynä ne aiheuttavat valtavaa haittaa suolistomikroobiston monimuotoisuudelle ja koko terveydelle. Tutkijoiden mukaan antibioottiresistenssi on tällä hetkellä yhtä suuri globaali ongelma kuin ilmastonmuutos.

Ja se kuitu! Kuitupitoisesta ruoasta elimistömme valmistaa lyhytketjuista rasvahappoa, voihappoa, joka on yksi tärkeimmistä terveyttä parantavista ravintotekijöistä. Jos haluat karpata tai noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, tee se järkevästi ja riittävän kuitupitoisesti. Gluteenittoman ruokavalion yksi suurimmista ongelmista on vähäinen kuidun saanti, ellei tähän asiaan kiinnitä erityistä huomiota. Jos tarvitset herkän suolistosi avuksi Fodmap –ruokavalion, muista laajentaa ruokavaliota asteittain, ja muista ne kuidut.

http://www.ess.fi/teemat/terveys/art2411214 

 

 Kategoria: