Sammuta tulehdus

07.01.2019

9789510435847_frontcover_final_medium.jpg

 

Piileekö sinun kehossasi vaarallinen matala-asteinen tulehdus?

  • "Tiesitkö, että piilevä, matala-asteinen tulehdus voi olla osasyyllisenä aiheuttamassa sydän- tai aivoinfarktia, voimistamassa reuma- tai nivelkipuja tai ylläpitämässä selittämättömiä rytmihäiriöitä?" 

  • "Kehon tulehdustila aktivoi monia kivun välittäjäaineita ja kipuun osallistuvia yhdisteitä; yksi näistä on bradykiniini."

  • "Ruoan kuumentaminen voimakkaassa lämmössä tai väärissä rasvoissa aikaansaa tulehdussolujen aktivoitumista. Moni  meistä syö tietämättään todellista tulehdusruokaa."​

  • "Ruoka-allergeenit voivat aiheuttaa suoliston liiallista läpäisevyyttä ja aikaansaada kroonista tulehdustilaa."

  • "Tiesitkö, että suussa saattaa piillä jopa kämmenen kokoinen tulehduspesäke, joka lähettää tulehdussoluja ja vaarallisia bakteereja muualle kehoon."

  • "Runsasrasvainen ja -kalorinen ateria ylläpitää kohonneita tulehdusarvoja peräti kahdeksan tunnin ajan."

 
Yllä muutamia otteita uudesta kirjastani "Syö oikein, sammuta tulehdus", WSOY.

Matala-asteinen tulehdus on aihe, joka on kiinnostanut minua jo pitkään. Kipinän aiheeseen antoivat lasteni atooppiset ihottumat, omat selittämättömät rytmihäiriöni, krooninen selkäkipuni ja sukuperimänä tulevat lihas- ja nivelvaivat. Huomasin, että ruoalla ja tulehduksella oli selvä yhteys kaikkiin näihin. 

Kiinnostuin tulehduksesta pintaa syvemmin jo kymmenisen vuotta sitten rasva-aiheista kirjaa kirjoittaessani ja kirjan taustatyötä tehdessäni. Tuohon aikaan Suomessa vielä kukaan ei puhunut eikä kirjoittanut tulehduksesta, mutta maailmalla jo puhuttiin ja tutkittiin aihetta. Löysin tutkimuksia, joiden mukaan syömämme ruoka aiheuttaa kehoomme aterian jälkeisen tulehduksen. Mitä ihmettä, ajattelin silloin. Miten ruoka voi aiheuttaa tulehduksen, ja mitä tällaisesta tulehduksesta voi seurata ja millä tavalla se voi olla haitallista, ellei jopa vaarallista?

Matala-asteinen tulehdus, inflammaatio, on erittäin mielenkiintoinen, tärkeä ja yllättävän monisäikeinen asia. Se liittyy merkittävällä tavalla useimpien perimässämme olevin sairauksien ilmaantumisriskiin sekä jo olemassa olevien sairauksien oireisiin. Meillä itsellämme on valta tehdä valintoja; lähdemmekö tietoisesti ja tehokkaasti sammuttamaan tuota roihuavaa ja vaarallista tulehdusta, vai voimistammeko tulehdusta, riskiämme ja oireitamme monilla, jopa yllättävilläkin toimilla, jotka liittyvät ravintoon ja muihin elintapoihimme.

Kansankielelle käännettynä krooninen tulehdus lisää riskiämme sairastua. Krooninen tulehdus myös tekee sairaista entistä sairaampia ja kipeämpiä. Matala-asteinen tulehdus muuttaa haitallisesti verisuonten seinämiä ja keuhkoputkia. Voimistuessaan tulehdus on osasyyllisenä vakavissakin sairauksissa: sydäninfarktissa, aivoverenvuodossa, Alzheimerin taudissa, nivelrikossa tai masennuksessa. Tulehdus jyllää myös kiputilojen taustalla tehden niistä entistäkin kivuliaampia. 

Kehomme tulehtuu yllättävän herkästi. Erityisesti herkästi tulehtuvaa aluetta on keskivartalo ja sen rasvasolut, mutta yhtä lailla myös hoikan ihmisen kehossa voi olla voimakasta tulehduskuormitusta. Tulehdussoluilla on taipumus lähteä liikenteeseen ja aiheuttaa haittaa paljon muuallakin kuin tulehduksen syntypaikassa, joka löytyy yleensä suolistosta, suusta tai keskivartalon rasvakudoksesta. 

Pitkälle prosessoitu ruoka kuten pikaruoka on todellista tulehdusruokaa, mutta yhtä lailla moni valmistaa tietämättään tulehdusruokaa kotikeittiössään. Tulehdusta aiheuttaa yllättävän moni asia, eikä aihe todellakaan kosketa vain ylipainoisia henkilöitä, vaan usein myös hoikkaa ja omasta mielestään terveesti elävää ihmistä. Itselleni todellisia ahaa-elämyksiä tätä kirjaa kirjoittaessani ja laajaa taustatyötä tehdessäni olivat muun muassa suu-hammasterveyden  ja suolistomikrobiston tärkeä osuus tulehduksen syntyyn ja voimakkuuteen, sekä luonnollisesti tulehduksen yhteys kroonisiin kiputiloihin.

Uusin 6. ravintokirjani "Syö oikein, Sammuta tulehdus" pureutuu syvällisesti tulehduksen sielunelämään. Kirja antaa laajan, helppolukuisen ja herättelevän tietopaketin matala-asteisesta tulehduksesta sekä konkreettisia ohjeita sen hiljentämiseen. Kirja on juuri ilmestynyt kauppoihin ja kirjastoihin.

Jos olet kiinnostunut aiheesta ja haluat parantaa terveyttäsi sammuttamalla kehosi tulehduspesäkkeitä, suosittelen tutustumaan uutuuskirjaani tai laatimaani suuntaa-antavaan tulehdustestiin, joka on kirjani loppuosassa sekä verkkosivullani: https://www.pirjosaarnia.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tagit:
Kategoria: