Omatekoisella kokkauksella tuloksia

12.08.2019

eat-321671_960_720.jpg

 

Moni lääkäriaseman ravitsemusneuvonta-asiakas kertoo, kuinka hän ei osaa tai halua kokata omatekoista ruokaa. Tämä on valitettavaa, sillä omatekoinen nopea kokkaus on tie parempaan terveyteen, vointiin ja myös onnistuneempaan painonhallintaan. Omatekoisella ruoalla myös säästää vuositasolla useita satasia ellei jopa tuhat euroa, kunhan käyttää ensin hetken mietintää ruoanlaittoon ja ruoan raaka-aineisiin.

Miksikö omatekoinen ruoka on lähes aina terveellisempää kuin eines- tai valmisruoat? Jo yksistään siitä syystä, että valmis- ja einesruoat ovat valitettavan usein vähäkuituisia, runsashiilihydraattisia, voimakassuolaisia ja huonon rasvan laadun omaavia. Ne eivät useinkaan pidä nälkää poissa pitkään ja nopeaa verensokeritason heittelyä aiheuttavina ruokkivat jatkuvaa nälkää ja makeanhimoa. Useimmat valmisruoat ovat myös läpikäyneet voimakkaan kuumennuskäsittelyn ja steriloinnin, joka omalta osaltaan tekee ruoasta sellaista, josta kehomme ei tykkää hyvää.

Omatekoinen ruoka ja oikein koostettu ateria hävittää makeanhimon

Entäpä makeanhimo, mistä se muuten johtuu? Makeanhimo ei ilmaannu vain jostain kummallisesta syystä aina iltapäivisin kello kaksi, vaan se johtuu lähes yksinomaan verensokeritason heittelystä; liian pitkistä ateriaväleistä, huonosti koostetusta ateriasta sekä kuidun ja proteiinin vähäisyydestä. Kun makeanhimon kanssa painiskeleva asiakas kuvailee lounasruokaansa, lähes poikkeuksetta siinä on liian vähän tasaiselle verensokeritasolle vaadittavaa kuitua, proteiinia tai hyviä rasvahappoja.

Omatekoinen nopea kokkaus todella kannattaa! Itse valmistettu ruoka ymmärretään helposti kauan aikaa vieväksi, perunoiden tai riisin keittämiseksi ja kastikkeen syönniksi. Todellisuudessa onnistunut painonhallinta ja parempi terveys ei vaadi puolen tunnin kokkausta, vaan 5-10 minuuttia riittää. Makeanhimoa hävittävä ja painonhallintaa tukeva ateria ei juurikaan sisällä perunaa tai riisiä, vaan mieluummin parempaa kuidun lähdettä, joka aikaansaa tasaisemman verensokeritason.

Terveellistä ja helppoa jopa viidessä minuutissa

On lukuisia helppoja, vähäkalorisia ja terveellisiä aterioita, joita jokainen voi kokata 5-10 minuutissa. Ohut broileri- tai kalafilee kasvisten kera, täyttävä munakas salaatin seurana, paahdetut tonnikala-valkosipulileivät salaatin kera, tai vaikkapa ihanan raikas kirsikka- tai viinirypälebroilerisalaatti. Kun filettä, proteiinisalaattia ja munakasta täydennetään aina aterialla yhdellä kuituleipäpalalla perunan, riisin tai pastan sijaan, aikaansaadaan tällä tasaisempi verensokeritaso. Ja tämä puolestaan on avainsana makeanhimon sammumiselle ja onnistuneemmalle painonhallinnalle. Moni laistaa juuri siitä leipäpalasta, vaikka runsaskuituisena versiona juuri se kuituleipäpala aikaansaa tasaista verensokeritasoa. Mutta, leipää eikä mitään muutakaan hiilihydraatin lähdettä ei kannata syödä päivän aikana kovin paljoa, sillä muuten mennään ojasta allikkoon. 

Vaihtele makuja, niin et kyllästy

Maailma on täynnä ihania makuja, kun ymmärtäisimme vaan ottaa niitä mukaan ruokavalioomme! Yllätäpä välillä itsesi ja kokeile jotain makua, jota et yleensä käytä. Lisää  salaattiisi kirsikoita tai tummia rypäleitä, ja salaatti maistuu täysin uudenlaiselta. Tai mausta broileri omalaatuisella ja hienostuneella korianterilla. Kokeile välillä tulisempaa chiliä tai valkosipulia, ja lisää ruokaan tuoretta ananasta ja reilusti sitruunaa. Vain mielikuvitus on rajana, ja mausteiden ja lisukkeiden vaihtelu todellakin virkistää ja aikaansaa aivan uusia makuelämyksiä, vaikka varsinaiset pääraaka-aineet pysyisivätkin samoina.

Omatekoinen kokkaus on todellakin välttämätöntä, jos haluat parempia tuloksia niin painon kuin terveydenkin suhteen. Tämä on nähty ja koettu ravitsemusneuvonnassa asiakastyössä lukuisia ja lukuisia kertoja. Toki kokkauksessa piilee myös muutamia sudenkuoppia painonhallinnan suhteen. Usein ollaan sokeita kokkauksen salakavaliin piilokalorin lähteisiin, jotka usein ovat hyvinkin terveellisiä; ylimääräisiin öljylorauksiin ja siemenlisiin, ruokakermoihin tai muihin kermatuotteisiin. Tarkka painonhallitsija osaa vältellä salakavalia piilokalorin lähteitä, jotka helposti nostavat koko päivän kalorimäärää usealla sadalla kilokalorilla. Vuositasolla puhutaan helposti jo kymmenestä ylimääräisestä painokilosta. 

Omatekoinen ruoanlaitto on kaiken A ja O. Jos et omasta mielestäsi osaa kokata, luovu tästä väärästä ajatuksesta. Sinä todellakin osaat ja pystyt, kunhan vaan ensin aloitat. Tagit:
Kategoria: