Miten laihdutetaan terveyttä edistäen, ei terveyden kustannuksella?

15.01.2020

shutterstock_161814572.jpg

On taas se aika vuodesta, kun katseet ja ajatukset kohdistuvat vyötärön seutuun. Mahdollisista ylikiloista halutaan eroon nopeasti, joskus lähes keinolla millä hyvänsä.

Netti ja lehdet tarjoavat mitä erilaisempia laihdutuskeinoja: ketogeeninen, runsasproteiininen, 5+2, pätkäpaasto ja niin edelleen. Kuinka löytää omalla kohdalla toimivin ja tehokkain laihdutusruokavalio? Siinäpä hyvä kysymys.

Monet laihdutuskuurit tähtäävät nopeaan ja tehokkaaseen painonpudotukseen. Kieltämättä se motivoi, kun näkee vaa'an painolukemien menevän pienempään suuntaan. Mutta. Harkitsemattomalla ja mahdollisesti jopa terveydelle haitallisella laihdutustavalla on kuitenkin usein ikäviä seurauksia pidemmällä aikavälillä; olo saattaa hetkellisesti tuntua hyvältä ja energiseltä, mutta totuus ilmenee usein vasta myöhemmin.

Monet nopeita tuloksia, liikaa proteiinia sisältäviä ja liian vähän monimuotoisia kuituja sisältävät laihdutusruokavaliot aikaansaavat suolistomikrobistoomme hyvien bakteerien tuhon. Saatamme vahingossa ruokkia suolistossamme aineenvaihduntaa hidastavien, rasvan palamista heikentävien ja tulehdusta lisäävien bakteerien kirjoa ja määrää. Eli pitkällä tähtäyksellä hetken hyvältä tuntuva dieetti saattaakin tuoda terveysongelmia ja painonhallintahaasteita tulevaisuudessa. 

 

Päivitä painonhallintatietoutesi

Painonhallinnasta on viime vuosina saatu paljon uutta luotettavaa tutkimustietoa. Pysyvämpiin painonhallintatuloksiin mielivän on tärkeää päivittää tietämystään. On aika unohtaa kalorien laskenta, lautasmallit tai runsashiilihydraattiset ruokavaliot. Mutta yhtä lailla on vaarallista turvautua vähäkuituiseen, runsasproteiiniseen dieettiin, joka tapahtuu aina suolistomikrobiston kustannuksella. Suuri värin määrä auttaa painonpudottajaa, mutta lautasmalli runsaine hiilihydraattimäärineen harvoin toimii sellaisenaan. Maltillinen hiilihydraattimäärä, mutta kuitenkin monimuotoisesti kuitupitoinen ruoka toimii jo paljon paremmin, ja käytännön ravitsemustyössä tämä on hyvin nähtävissä.

Kilojen karistuksen ohella kolesteroli- ja sokeriarvot lähtevät korjaantumaan, vatsa ja suolistovaivat vähenevät, nivelkivut rauhoittuvat ja vireystila paranee. Mikäpä sen hienompaa, jos saamme kaikki nämä hyvät asiat samanaikaisesti ja siinä samassa painokin laskee.

Suoliston mikrobisto mukana painonhallinnassa

Uusimpien tutkimusten mukaan monella ylipainoisella on normaalipainoisia suppeampi suolistomikrobisto, joka on usein seurausta yksipuolisesta ruokavaliosta, liiallisesta proteiinin ja liian vähäisen kuidun saannista, tai antibioottien liikakäytöstä. Suoliston mikrobisto on tärkeä tekijä koko terveydelle, myös onnistuneelle painonhallinnalle. Järkevä painonhallitsija, joka tähtää pysyvämpiin tuloksiin, aloittaa "laihduttamisen" suolistosta käsin.

Varo liiallista proteiinikuormaa

Riittävä proteiinin saanti on tärkeää, mutta liian runsas proteiinin saanti haitallista. Valitettavan usein laihdutusdieetit sisältävät liian paljon proteiinia tärkeiden kuitujen ja rasvahappojen kustannuksella. Uusimpien tutkimusten mukaan liiallisen proteiinikuormituksen myötä useita grammoja proteiineja jää imeytymättä, ja tämä johtaa epäsuotuisien aineenvaihduntatuotteiden syntymiseen ja vääristyneeseen suolistomikrobistoon. Kun tähän yhdistyy (varsin yleinen) suoliston liiallinen läpäisevyys eli ns. vuotava suoli sekä länsimaisen tulehdusruoan syöminen, on väylä kroonisille sairauksille sekä jatkuville paino-ongelmille pedattu.

Uskalla käyttää hyviä rasvoja riittävästi

Moni meistä elää edelleen rasvakammon vallassa. 20 vuotta käytännön ravitsemusterapiatyötä tehneenä voin vakuuttaa, että hyviä tuloksia saadaan kun uskalletaan luopua rasvakammosta ja otetaan hyvät rasvat ruokavalioon sopivissa määrin. Rasvojen käytössä on kuitenkin tiedettävä, mitä ja kuinka paljon voi käyttää, jos haluaa tuloksia myös painonhallintaan. Rasvalla on myös tärkeä rooli vireystilaan ja verensokeritasoon, makeanhimon sammuttamiseen ja totta kai omalta osaltaan myös onnistuneeseen painonhallintaan. 

Syö tulehdus kuriin

Ylipainoon liittyy lähes aina myös matala-asteinen tulehdus. Lihominen häiritsee energiaa polttavien mitokondrioiden toimintaa rasvakudoksen soluissa sekä sotkee koko elimistön normaalitoimintaa. Syöty energia ei kulu normaalilla tavalla vaan kertyy helpommin rasvaksi, lihomiskierre jatkuu ja rasvakudoksen sekä koko kehon tulehduskuorma kasvaa. Vaikka tulehduksen taustalla voi olla monia tekijöitä, on ruokavalio yksi tärkeimmistä. Väärä ruoka aiheuttaa tulehdusta, mutta onneksi asia menee myös toisin päin; ruoalla on mahdollista sammuttaa tulehdusta, parantaa suoliston kuntoa sekä vaikuttaa suotuisasti myös painoon.

Haluatko onnistujien joukkoon?

Haluatko Sinä nopeita tuloksia, ja pikaisia pettymyksiä? Vai haluatko jo lopultakin kuulua niiden joukkoon, jotka laihtuvat 3, 10 tai 16 kiloa, kun oivaltavat jotain oleellista ja tärkeää. Hyvät tulokset eivät loppujen lopuksi vaadi mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa tai varsinkaan nälässä kituuttamista. Onnistujien kommentit ovat aina yllättävän samanlaisia: "tämähän käy yllättävän helposti ja mukavasti", "luulin jo tietävänä kaiken, mutta vasta nyt oivallan oleellisen". 

Kyse onkin juuri siitä kullanarvoisesta oivalluksesta, jonka jälkeen kaikki on paljon helpompaa ja tulokset pysyvämpiä. Kategoria: