Suuri ravintohuijaus

15.09.2020

ravintohuijaus.jpg

 

Suuri ravintohuijaus – tällainen on 7.ravintokirjani nimi.

Mitä mahdan tarkoittaa ravintohuijauksella? Ketä on huijattu ja miten, ja kuka on huijannut?

20 vuoden ravitsemusterapeuttina työskentely ihmisten ravinnon parissa antaa hyvän ja laaja-alaisen näkemyksen siitä, millainen suomalaisten ravitsemustila todellisuudessa on, millaisten haasteiden parissa ihmiset painivat ja mitä ravintoasioita yleisemmin nostetaan esiin ravitsemusneuvonnassa.

Elämme tänä päivänä maailmassa, joka mahdollistaa monenlaisen huijaamisen. Ihmiset ovat kiireisiä ja stressaantuneita, ja tälle ajalle on tyypillistä tietynlainen lyhytnäköisyys. Emme useinkaan jaksa keskittyä moneenkaan asiaan kunnolla. Halutaan nopeita tuloksia, hoidetaan kauppaostokset liukuhihna-tyylillä, luetaan ravintouutisista vain otsikot eikä useinkaan jakseta ottaa perusteellisesti selvää tiedon luotettavuudesta. Toki hyvä medialukutaito ja tutkimusten luotettavuuden arviointi on haastavaa.

Elintarviketeollisuus, media ja monet muutkin tahot ovat huomanneet ihmisten kiireen ja malttamattomuuden, ja valitettavasti usein käyttävät sitä hyväkseen. Mielikuvamainonta on dynaamista ja meidän kansalaisten halutaan ostavan tuotteita, jotka mielikuvin ohjaavat meitä ajattelemaan, että nämä tuotteet olisivat hyödyksi painonhallinnassa tai terveyden parantamisessa. Totuus voikin olla toinen. ”Täysjyväviljainen, moniviljainen, sisältää kuitua, antaa pitkäkestoista energiaa…”. Kaikkien näiden takaa voikin paljastua aivan toinenlainen todellisuus, mitä olemme äkkiseltään ajatelleet.

Ovatko vähäkaloriset tuotteet painonhallinnalle hyödyllisiä vai jopa toisinpäin? Haluaako elintarviketeollisuus aina meidän parastamme ja haluaako se ihmisten keventyvän? Auttaako pakkausmerkinnät meitä valitsemaan terveellisiä tuotteita, ja mitä pakkausmerkinnöistä ylipäänsä kannattaa lukea? Tapahtuuko Suomessa ruokahuijauksia tai ruokaväärennöksiä? Onko maito luustolle hyödyllinen juoma vaiko ihan toisinpäin? Mitä mikrobivapaa ja ”helppo” ruoka tekee meidän suolistomikrobeille ja terveydelle? Millaisia terveysvaikutuksia lisäainefosfaatilla voikaan olla? Onko luomu aina parempi valinta? Onko kauratuote aina automaattisesti parempi valinta ja toimiiko se automaattisesti kolesterolin alentajana? Ovatko kolesterolia alentavat erikoistuotteet yksinomaan hyödyllisiä? Millainen valta medialla on syömiskäyttäytymiseemme ja siihen, millaisia ravintouutisia uskomme?...

Tämän kaiken kiireen keskellä elämme maailmassa, joka on täynnä mitä erilaisempaa ravintotietoutta. Meitä ympäröi suuri joukko ravinto-ohjeiden antajia. Mitä haittaa tai jopa vaaraa tästä voi olla, ja mistä erottaa luotettavan ja epäluotettavan tiedon? Ohjaako media jo liiaksi syömiskäyttäytymistämme, ja miten kuluttaja oppii paremmin nykypäivänä tarvittavaa medialukutaitoa?

Tämä kirja on totisesti erilainen kuin aiemmat ravintokirjani. Kirja antaa laajan tietopläjäyksen ihmisiä puhuttavista, terveyteen ja painonhallintaan vaikuttavista ravintoaiheista. Kirja saattaa herättää monenlaisia tunteita. Toivottavasti se myös herättää näkemään ympärillämme vallitsevan, monelle sektorille ulottuvan ravintohuijauksen.

Tämä WSOY:n kustantama seitsemäs ravintokirjani julkaistaan 15.9.2020. Kirjaa on saatavilla useimmista kirja- ja nettikirjakaupoista sekä tietysti kirjastoista.  Kategoria: