Irti makeasta

04.01.2021

gummibarchen-318362_960_720.jpg

 

Irti makeasta

Joulun ja uuden vuoden pyhien jälkeen moni painii makeanhimon ja sokeriaddiktion kanssa. Tutkimusten (ja käytännön) perusteella tiedetään, että mitä enemmän makeaa syödään, sitä enemmän sitä halutaan. Ja sama toisin päin; mitä vähemmän sokeria kuluu, sitä vähemmän sitä myös haluaa. Sokerista voi yrittää irtautua kertaheitolla, mutta varmemmin ja pysyvämmin makeansyönnin hallinta onnistuu lähes poikkeuksetta keskittymällä verensokeritasoon vaikuttaviin tekijöihin, sekä sallimalla itselleen välillä pieniä herkkuhetkiä.

Joulun pyhät ovat aikaa, jolloin on sallittua herkutella ja syödä hyvällä omallatunnolla normaalista poikkeavalla tavalla. Todellisuudessa monen joulu venähtääkin useamman viikon mittaiseksi herkutteluksi, joka voi alkaa jo joulukuun alkupuolella suklaarasioiden avauduttua, ja jatkua pitkälle tammikuun puolen välin tienoille, jolloin viimeiset joulupiparit, suklaat ja viinit on tuhottu kaapeista.

Aikuiselle ihmiselle tällainen monta viikkoa kestävä runsaampi syöminen ja herkuttelu tuo väistämättä ylimääräistä vyötärön seudulle. Jos kyseessä olisi vain kolmen päivän herkuttelu, niin siinä ajassa painonlisäys olisi todellisuudessa maksimissaan noin puolen kilon luokkaa, ja loput ylimääräiset olisi turvotusta ja nestekertymää. Mutta parin, kolmen viikon runsaampi herkuttelu tuo ikävä kyllä jo pysyvämpää kertymää ja muutakin kuin pelkkää nesteturvotusta. Poikkeuksena tietysti himoliikkuja, joka runsaalla kulutuksella nollaa ylimääräiset kalorit. Mutta vain kohtuudella liikkuville pyhien herkuttelu jää salakavalasti vyötärölle kummittelemaan. Pitkällä tähtäyksellä tämä ei tietenkään ole hyvä asia; jos joka joulunpyhinä jää pari kiloa plussaa, niin saldo kasvaa vuosien myötä terveyden kannalta harmillisen suureksi.

Mikä sitten olisi järkevin ja tehokkain tapa karistaa ylimääräisiä kiloja? Toimiiko pussikeittodieetit, ketogeeninen tai muut somen valtaamat erikoisdieetit kaikille? Takuuvarmaa ainakin on se, että olemme yksilöitä. Ei tarvita kummoistakaan ravitsemus- ja lääketieteen tuntemusta, jotta voisi sanoa, että yksilöllisesti oikein valittu dietti on paras ja tehokkain, sillä kaikki vaan ei yksinkertaisesti sovi kaikille. Jollakin toimii hyvin vain niukasti hiilihydraatteja sisältävä dieetti, joku toinen tarvitsee enemmän kuitupitoisia hiilareita. Pussikeitoilla joku voi saada hyvän startin painonpudotukseen, kun taas joku toinen saa samalla dieetillä ikäviä ja jopa vaarallisia sappikivi- tai kihtikohtauksia.

Onpa tapasi pudottaa painoa mikä tahansa, tee se järkevästi ja ajattele asiaa myös pidemmällä tähtäyksellä. Moni muistaa varmasti 80-luvulla suosiossa olleet kaalisoppadieetit ja lentoemäntädieetit ym hullutukset. Kaalisoppaa viikkokausia syömällä paino kyllä putosi, mutta proteiiniköyhää ja yksipuolista dieettiä noudattaessa kilojen myötä hävisi myös aimo annos lihasmassaa, jonka myötä aineenvaihdunta hidastui ja tuleva painonhallinta vaikeutui. 

Yhtä haitallista on syödä liikaa proteiinia, sillä erittäin runsasproteiiniset dieetit muokkaavat suolistomikrobistoa haitalliseen suuntaan, mm. tulehdusta lisäävään ja aineenvaihduntaa hidastavaan suuntaan. Ja tämäkin tapahtuu ajan myötä, ei heti. Usein halutaan tuloksia "nyt ja heti" eikä hetken hurmiossa jakseta ajatella asiaa pidemmällä tähtäyksellä. Tavallaanhan elämässä onkin tärkeää elää tässä ja nyt, eikä ajatukset vain tulevaisuudessa. Mutta painonpudotuksen ja terveyden suhteen on tärkeää miettiä asiaa myös pitkällä tähtäyksellä. Tämän voi hyvin osoittaa vaikkapa tuo 80-luvun suuren suosion saanut kaalisoppadieetti, joka todellisuudessa koitui monen kohdalla todelliseksi murheen kryyniksi. 

Jos laihdutat, niin laihduta terveys edellä, ei kilot edellä. Näin voit taata sen, ettet koe hetken päästä suuria pettymyksiä ja asioita, joita on jälkikäteen aika vaikea muuttaa. Esimerkiksi sitä hankaluutta, joka seuraa, jos laihdutat lihaskudostasi liikaa. Lihasten hävittäminen on monin kerroin helpompaa kuin pysyvämmän lihasmassan hankkiminen.

Yhtä lailla isompia, terveyttä edistäviä suolistomikrobistomuutoksia ei ole kovin helppoa tehdä, varsinkaan iän karttuessa, jos olet ensin hävittänyt aimo annoksen terveyttä ylläpitävää ja aineenvaihdunnalle tärkeää hyvää suolistomikrobiasi. Yksipuoliset dieetit, erittäin runsasproteiiniset tai runsasrasvaiset ja monet muutkin äärilaitoja kulkevat ruokavaliot hävittävät suolistosta melko pian elintärkeää ja hyödyllistä bakteerikantaa. Sen sijaan toisin päin toimiminen onkin jo haastavampaa. Suolistomikrobistoa voidaan todellakin muuttaa, mutta sen suhteen asia on samalla tavoin kuin lihasmassan kanssa. On helpompi vahingossa tärvellä ja tuhota hyvää bakteerikantaa, kuin lisätä hyvää mikrobistoa, varsinkin jos kyse on jo varttuneemmalla iällä olevasta aikuisesta.

Suolistomikrobistot vaikuttavat jopa pelottavan paljon koko kehomme toimintaan. Tiesitkö, että suurin osa mielialaan vaikuttavasta serotoniinista muodostetaan suolistomikrobien toimesta? Tai sitä, että suolistossamme asuvat mikrobit vaikuttavat hyvin paljon verensokeritasoomme, kolesterolitasoomme ja myös aineenvaihduntamme vilkkauteen? Ja tähän kullanarvoiseen suolistomikrobistoon vaikutetaaan ennen kaikkea ruokavaliolla, vaikkakin myös lääkitykset, stressi, unen puute ja ympäristömme muokkaavat jatkuvasti suolistomikrobistoamme. Ruokavaliopuolella avainasemassa ovat monimuotoiset kuidut (jolla en tarkoita ruisleipää), sekä ylipäänsä ruokavalion MONImuotoisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että suolistomme tarvitsee laajan skaalan erilaisia ruoka-aineita, ja mukana tulisi olla riittävän paljon erityisesti kuituja, ja juurikin erityyppisiä kuituja. Myös hapatettuja tuotteita suolistomikrobit rakastavat, joista mikrobit pystyvät muokkaamaan ällistyttävän monta hyödyllistä asiaa terveytemme ja painonhallintamme hyväksi. 

En ole vuosikausiin tehnyt uuden vuoden lupauksia, enkä nyt aio kehottaa sinuakaan sellaisen tekemiseen. Mutta lähes 20-vuotisen ravitsemusterapiatyöni kokemuksella haluan antaa vinkin. Jos koet tarvetta painonpudotukseen, niin tee se terveys edellä ja suolistomikrobisto edellä, ei kilot edellä. Näin toimiessasi teet kehollesi ja terveydellesi palveluksen, josta se kiittää pitkään. Paljon pidempään, kuin vain tämän tulevan vuoden ajan.    

 

 

 

 

 Kategoria: