Pysytkö perässä elintarvikkeiden salakielessä?

25.01.2015

shutterstock_12164173.jpg

Muutama päivä sitten otin Ravintomaailma.fi -sivuston facebook –kirjoituksessani kantaa paljon kohuttuun ruoka-alennukseen, joka ainakin omalta osaltani osoittautui todelliseksi pettymykseksi. Kunnollista perusruokaa sisältävän ruokakorin hinta ei juurikaan halventunut.

Lauantaina oli taas se päivä, jolloin oli aika tehdä isommat ruokaostokset. Kauppaan mennessäni ajattelin, että tämä juttu on jo nähty. En enää aio enkä jaksa miettiä koko alennusta, sillä siitä jäi paha mieli ja petetty olo. Mutta kuinkas kävikään? Päätyökseen ravinnon ja ihmisten hyvinvoinnin parissa työskentelevä ei näköjään osaa olla silmäilemättä tuotteita ja vertailematta niiden sisältöjä ja hintoja.

Kun olin lastannut ostoskärryyn tarvittavat ruoka-aineet, kiertelin kaupassa vielä hetken ajan etsimässä ”suuria alennuksia”. Kauppaan tullessani melkein törmäsin jättimäisiin, omilla jaloilla seisoviin mainostorsoihin, joissa komeili isoin kirjaimin teksti ”Alensimme satojen tuotteiden hintoja”, ja kuvan ostoskorissa näkyi pelkkiä terveellisiä perustuotteita. Nyt yritin löytää näitä alennuksessa olevia terveellisiä tuotteita – eipä juuri löytynyt.

0,89 vai 1,39 euroa - kumpi on todellisuudessa halvempi?

Aina halpa ei olekaan halpa. Kansanterveyden ja jaksamisongelmien vuoksi erityisesti kasvisten, hedelmien ja marjojen hinnan olisi toivonut halventuneen. Pettyneenä pitää todeta, että samanhintaisilta vaikuttavat kuin aiemmin.

Ainoa silmiini osunut alehintaiselta vaikuttava tuote oli kauppaketjun omaan tuotesarjaan kuuluva ruukkusalaatti, joka näytti suoraan sanoen melkoisen heppoiselta, mutta hintakin oli halpa: 0,89 euroa. Tämän heviosaston päätähden vieressä lepäilevien pientuottajien salaattien hinta vaikutti kalliilta: 1.39 - 1,59. Nämä kalliimmat salaatit myytiin ilman ruukkua; silmämääräisesti niissä näytti kuitenkin olevan reilummin syötävää.

Pienen tarkastelun ja kotona tehdyn tarkemman laskutoimituksen jälkeen totesin, että ”kalliimman” (1,39) ilman ruukkua myytävän lehtisalaatin hinnaksi sataa grammaa kohden tuli 0,87 euroa. ”Halvemman” ruukussa myytävän salaatin hinnaksi sataa grammaa kohden tuli 0,89 euroa. Pientuottajan salaattipussissa oli salaattia peräti 160 g, kun taas ruukkusalaatissa vain 100 g. Yhtäkkiä halvemmasta tulikin kalliimpi.

Maksatko lihasta vai vedestä?

Vastaavanlaisia havaintoja voi tehdä kaupassa usein. Nyt tein niitä myös lihaosastolla. Isoilla kirjaimilla ”alessa” oleva marinoimaton broilerinfilee näytti siltä, että se olisi sataprosenttista lihaa. Pienellä kirjoitetun pakkausselosteen mukaan se kuitenkin sisälsi broileria vain 88 %. Loppu oli vettä ja kasvikuituja. Normaalilla hinnalla myytävä hieman kalliimpi broileri oli 100 %:sti broileria. Entäpä jauheliha? Säästyykö rahaa vai kuluuko sitä enemmän, jos ostetaan tarjouksesta 23 % sian- ja naudanrasvaa sisältävää sika-nautajauhelihaa, jonka ”lihasta” iso osa sulaa pannulle?

Lopuksi siirryin todellisten alennusten valtakunta -osastolle. Wau! Nugetit, lenkkimakkarat, valmisruoat ja mikrohampurilaiset. Niitä saa halvalla! Mikrohampurilainen siirtyy kotikeittiöön 59 sentillä ja hotdog eurolla. Ja nämä voi tietysti nauttia alennuksessa olevan cokiksen kera. Halvalta näyttää, mutta kalliimmaksi tulee, ja tämä koskee niin ruoka- kuin sairauskulujakin.

Ihan oikeasti! Missä on moraali ja terve järki, jos hehkutetaan isoa ruoka-alea ja ihmisten auttamista, ja suurin osa tarjoustuotteista on tämän tasoista sapuskaa. Ihmisen terveys ei yksinkertaisesti kestä sitä, jos päivittäisestä ruoasta puuttuvat kaikki kehon tarvitsemat välttämättömät aineet: suojaravinteet, vitamiinit, kuidut, oikeat rasvat.

Ymmärrätkö salakieltä?

Nykyään elintarvikkeet sisältävät melkoista salakieltä. Leipoutuvuuden ja säilyvyyden parantamiseksi moniin leipiin lisätään gluteenia, josta moni herkkävatsainen tai gluteenille yliherkkä saa ikäviä oireita. Kuluttajan on oltava tarkkana. Gluteeni piiloutuu vehnä- tai viljaproteiinin taakse. Kasviöljy voi olla mitä vaan öljyä – joko hyödyllistä tai haitallista: kookosta, rypsiä, oliivia, palmua, auringonkukkaa…Ravintosisältömerkintöjen rasvakohdasta voi päätellä, onko kyseinen kasviöljy kovaa vaiko pehmeää rasvaa, mutta tarkkaa tietoa ei saa muuten kuin tuottajalle tai maahantuojalle soittamalla. Kuka jaksaa ja ehtii? Yhä edelleen harmittavan monissa pakkauksissa on kertomatta selvällä suomen kielellä, mistä öljystä on kyse, tai mitä kasvikuitu tarkoittaa.

Syötkö runsassuolaista, vaikka luulet ostaneesi vähäsuolaista? 

Entäpä suola? Hankalien pakkausmerkintöjen vuoksi voi vahingossa ostaa voimakassuolaisia tuotteita, vaikka luulee ostavansa vähäsuolaisia. Jos leipäpakkauksessa lukee ”natriumia 0,6 g”, tarkoittaa tämä suolamääräksi käännettynä 1,5 g:aa. Leivässä voimakassuolaisuuden raja-arvo on 1,3.

Kaupassa käynti ei ole ihan helppoa. Nopeaa ja huoletonta se on ainoastaan niille, jotka lappavat kärryynsä tarjouksessa olevaa valmis- ja mikroruokaa sen suuremmin asiaa miettimättä.

Elämä on valintoja täynnä. Jokainen voi vapaasti valita, mihin käyttää energiaansa, ajatuksiaan ja rahaansa. Monessa taloudessa eletään tiukkoja aikoja ja myös ruoasta pitää usein tinkiä. Jos kuitenkin suositaan ruokia, jotka EIVÄT sisällä MITÄÄN jaksamiselle, kasvulle ja hyvinvoinnille tarvittavia aineita, ei se voi ohjata mihinkään muuhun kuin huonompaan suuntaan. Tämä koskee niin terveyttä, painonhallintaa kuin rahapussinkin paksuutta.

Onneksi sama toimii myös toisinpäin: oikea, laadukas ja yksilöllisesti sopiva ruoka parantaa ja auttaa voimaan paremmin, kunhan aidolle ruoalle vain annetaan mahdollisuus näyttää sen valtava teho. Suomessa ruoka on kallista, mutta kaikki terveellinen ei onneksi maksa paljon. Kohutusta ruoka-alesta ei valitettavasti ollut apua terveellisen ruoan hintaan, ja tämä oli todellinen pettymys. Onneksi jotain terveellistä sentään saa kohtuullisen halvalla, mutta se vaatii asiaan perehtymistä, tuotesisältöjen vertailua ja ehdottomasti omatekoista ruoanlaittoa.

Auto pätkii, yskii ja hajoaa, jos siihen tankataan väärää polttoainetta. Surullista, mutta totta; niin käy myös ihmiselle. Auton voi vaihtaa, jos se hajoaa.
Sinua, läheisiäsi, lapsiasi ei voi.Tagit:
Kategoria: